26. oktoobril toimub Põhja-Eesti Rajaleidja keskuse eestvedamisel esmakordselt spetsiaalselt 7.-9. klassi noortele mõeldud töövarjupäev „Hüppa üle oma varju!“, millest saab osa üle 220 Tallinna ja Harjumaa põhikooliõpilase. Uurisime noorte töövarjude Henri, Õnne ja Eliise käest, mis nemad sellest kõigest arvavad.

1. Kas põhikoolinoorel on sinu hinnangul palju võimalusi minna töövarjuks või on see pigem keeruline?
2. Miks on sinu arvates töövarjukogemus vajalik?
3. Mida ootad töövarjutamisest kõige enam? Mida kardad või mille pärast pabin sisse tuleb?

Henri (15) – Magnetic MRO inseneriosakonna juhi töövari
1. Minu arust on see pigem keeruline, sest põhikooli õpilased on liiga noored, et varjutatavas ettevõttes tööle asuda ja tööandjad ei näe neis potentsiaalset töötajat. Teine põhjus oleks ka see, et paljud põhikooli õpilased ei mõtle veel töö peale või tööle minekule ja nad ei uuri ka ise võimalusi.
2. Varjutamine aitaks noorel oma sihte seada, näiteks kas minna peale põhikooli kutsekooli mitte gümnaasiumisse ja samas oleks abiks ka valikainete valimisel gümnaasiumis. Töövarjuna saab ka aimu milline antud töö välja näeb - sageli kujutatakse konkreetset eriala ühtmoodi, kuid reaalsuses näeb see välja teisiti.
3. Tahan näha konkreetse töö olemust ja milline näeb välja selle ametiesindaja argipäev. Samuti näha, millised on selle töö rasked kohad või asjad. Ei karda varjutamise juures nagu eriti midagi, sest kui ise minna positiivsete mõtetega, ei tohiks ju midagi hullu olla.

Õnne (15) - Põhja-Tallinna linnaosavanema töövari
1. Arvan, et võimalusi võiks alati rohkem olla ja praegu on see pigem keeruline, kuna töövarjutamise üritusi on väga vähe. Ma väga ei usu ka, et kõik tööandjad võtavad suure rõõmuga vastu kõiki, kes neile kirjutavad ja soovivad tulla töövarjuks.
2. Ma arvan, et töövarjukogemus pole ilmtingimata vajalik ning pigem on see endale kasulik ja huvitav kogemus - eriti just juhtudel, kui sa kaalud seda ametit ka ise õppima minna. Töövarjutamise kogemuse põhjal võid sa ka enda jaoks avastada uue ameti, mille olemasolust sa võib-olla enne ei teadnud ja kui sul pole ka mõtteid, mis ametit valida, siis see kogemus võib sul aidata sellele küsimusele vastuse leida.
3. Kõige enam ootan ma kohtumist enda tööandjaga ja tema tööga tutvumist. Samuti ootan ma kohtumist uute inimestega. Kõige enam kardan ma seda, et mis siis saab, kui mulle seal ikkagi ei meeldi ja, et töövarjuks olemisest võib kujuneda negatiivne kogemus.

Eliise (16) - Hotell Olümpia toateenija töövari
1. Minu kogemuste põhjal on see lihtne, sest et minu ametile oli vähem tahtjaid. Seega oleneb õpilase motivatsioonikirjast ja konkurentsist. Aga kui töövarjupäeva üritust poleks olnud, siis ma poleks ilmselt ka ise eraldi mõelnud-tegutsenud, et kedagi varjutama minna.
2. See on vajalik - siis sul on asi selge selle ameti kohta, mida sa teha tahad või ka tulevikus, kui sa sellega tegeleda tahad.
3. Ootan kõige rohkem seda, mis seal täpsemalt tehakse. Arvan, et ma ei karda midagi.


Põhja-Eesti Rajaleidja keskus kuulub SA Innove Rajaleidja võrgustikku, mis pakub tasuta karjääri- ja õppenõustamisteenuseid kuni 26aastastele noortele ning on partneriks lastevanematele ja haridustöötajatele.