Ainulaadne naine

Euroopa filminduse ajaloos on vähe nii pika ja püsiva staarisäraga naisartiste kui Marika Rökk, hiilgav koomik, Euroopa parim stepptantsija, kes suutis lüüa läbi iga võimu tingimustes ja kelle karjäär kestis kolmveerand sajandit.

Kairos sündinud ungarlanna Marika Rökk sai juba 12-aastasena Pariisi Moulin Rouge’i täheks ning gastroleeris 15-aastasena Broadwayl. 16-aastasena seisis ta esmakordselt kaamerate ees Inglismaal. Tema atleetlik ja akrobaatiline tantsustiil erines tolle ajastu õrnast ja graatsilisest tantsust ning seetõttu ei osatud Inglismaal talle paari filmi järel enam midagi sellist pakkuda, mis noort tantsijannat huvitanud oleks. Kuid pärast esimest edu kodumaal Ungaris kutsus Saksa juhtiv filmitööstus UFA noore tantsijanna enda kaamerate ette. Seal avastati nii tema suurepärane koomikutalent kui ka kena lauluhääl. Kuid kahtlusteta oli just stepptants see, milles Marikale ei olnud vastast. Temast sai üleöö Saksakeelse maailma täht. Eksootilisele ungarlannale, anti ka selliseid rolle, millega Saksa naisnäitlejad ei tahtnud ennast siduda.

Värvifilmis esimene

Kui aastal 1939 hakati ka Saksamaal valmistama värvifilme, oli just Marika Rökk see, kes sai endale esimeses suurfilmis peaosa. Nüüd sai kinopublik kogu Euroopas imetleda ka tema rohelisi silmi ning leekivpunaseid juukseid.

Marikast sai üks Euroopa suurimaid kassamagneteid. Ka Eesti kinopubliku jaoks oli ta sõja ajal staar number üks. Kuid mitte kõik austajad ei tulnud talle elus kasuks. Nimelt oli tema talenti väga kiindunud ka propagandaminister Goebbels, kes juhtis kogu filmitööstust, ning ka riigijuht Adolf Hitler. Führer saatis tantsijannale lilli ja kingitusi – ja Marika vastas talle tänukirjadega. Hitler oli suur filmisõber ning vaatas oma privaatses kinosaalis ka Ameerika filme, mida lihtrahvas ei näinud. Saksa filmide esilinastused aga olid natsiladvikule väga armastatud meelelahutus.


„Minu unelmate naine“

Sõja ajal sai unelmatetööstusest tähtis sõjamasina osa. Kuhu marssisid saksa sõdurid, seal pidid linastuma saksa filmid. 1944.aasta suvel jõudis kõikjal kinodesse suur revüüfilm „Minu unelmate naine“, kus Marika Rökk lõi ühe oma parimatest rollidest. Filmi menu sõjast kurnatud Saksamaal oli tohutu.

Järgmisel kevadel oli Saksamaa purustatud, kuid „Minu unelmate naine“ jätkas oma vallutust trofeefilmina Nõukogudemaal. Groteskselt toimuski see, millest oli unistanud Goebbels: Saksa film mängis Moskva ekraanidel. Kuid Hitleri poolt saadetud kingitused ning Marika tänukirjad führerile tähendasid nüüd seda, et järgmiseks kaheks aastaks sai näitlejanna esinemiskeelu.

Kuuldavasti aga kiindus temasse nüüd järgmine valitseja – suur Stalin. Marika Rökiga peaosas valmisid Nõukogude tsoonis paljud filmid otse Nõukogude kinolevi tarbeks. Kuid ka Ameerika tsoonis saatis teda edu. Marika Röki filmikarjäär jätkus läbi 50. aastate – ning ka läbi 60. aastate. Ka 70. – ja 80. aastatel kehastas ta iginoort särtsakat vanaema. Eakas superstaar esines nii operetis, muusikalis kui televisioonis isegi siis, kui tal oli aastaid juba üle 80. Viimast korda seisis ta publiku ees aastal 2002.

Marika Rökk suri aastal 2004 90-aastasena, kuid elab edasi filmilindil.

Vaata juba täna Mart Sanderi mälestuslõiku Marika Rökist TV3 „Seitsmestes uudistes“!