Küll on rahva-esimikud üritanud käivitada üldrahvalikke dispuute tõsistel, rahvusele el…

 

 
Küll on rahva-esimikud üritanud käivitada üldrahvalikke dispuute tõsistel, rahvusele eluolulistel teemadel. «Ühiskondlik kokkulepe», alles see oli. Pingutati aastaid. Aga ei midagi, eestlaste metsast haigutas vastu vaikus.
Aga vahel harva siiski juhtub, et ainult üks avalikult pillatud sõna ja — kogu «tume rahvas» korraga erutub ja arutelu käivitub.
Märtsikuu võtmesõna on vabadussamba kõrval «halastusseks».  Kroonika tõi selle Kadri Kõusaare pihtimusloost kaanele. Ja arutelu plahvatas internetiportaalides ja töökollektiivides. Juba on messengeri-nimedena populaarust võitnud tuletised: halastusteit, halastusdrink jms. Kadri tabas eestlastes ammu pakitsevat valupunkti. Nii et nüüd otsime spunki ka meie, kes me džinni pudelist välja lasksime, ning uurime asjatundlikelt, mis imeloom see siis õigupoolest on (lk 26–29).
Pole minulgi veel õnnestunud näha Kadri keelatud kunsti «Magnus», aga loovusepunktid talle vägeva uudissõna eest! Tõsi, teadlikumad viskasid mu vaimustusele vett peale. Kes «Seksi ja linna» hoolega vaadanud, teavad, et filmikunstimaailmas pityf*ck ja mercyf*ck  juba ammu käibel on.
Nojah, juba maailma vanimas seebiooperis polnud Maria Magdalena mitte patune, vaid halastaja. Ja juba Platon ütles, ja Aristoteles arvas… (ikka lk 26 – 29).
Asja sellest, Kadri sõna pani meid enda elule tagasi mõtlema ja noogutama: jaa, eks ole minagi halastust pakkunud. Aga kas ka saanud?! Kes seda täpselt teab, sest paljuke neid kasvatamatuid on, kes ropu suuga partnerile otse ütleks: teen seda sinuga halastusest… Samas, kes poleks tundnud, et on loopinud oma pärleid sigade ette.
Teisalt, paar Kroonikat tagasi võttis Ada Lundver elu kokku laulusalmiga: «Mina armastan sind, aga sina teda. Ja tema jällegi — kedagi teist...» Selle järgi, mis see elu muud on kui täiega üks halastusseks. Halastavaid kompromisse tegemata võib kuivale jäädagi. Nojah… Aga et sääraste sisekaemusteni jõuda, peab tuba soe ja toit laual olema. Järelikult, Eestil läheb hästi!
Meelis Kapstas ajakirjanik