Delfi Noortekas on Eesti populaarseim noortele suunatud meediakanal. Kuu jooksul lipsab siit läbi sadadesse tuhandetesse ulatuv hulk sirvijaid. Ja kui nüüd võtta Noorteka küsitlused, mille vastajate hulk jääb üldjuhul 1000-2000 vahele, ning nende põhjal üritada luua mingit Noorteka lugeja üldkuvandit, siis on tegemist rämeda lihtsustamise ja üldistamisega. Vastuväiteid?

Teisalt mulle jubedalt meeldivad igasugused üldistused. Ja lihtsustused. Nii ma siis lappasin Noorteka viimase aasta küsitlusi ja visandasin sinust (temast? meist?) lugejaportree.

Tüüpiline Noorteka lugeja on 16-20 aastane (polli populaarseim vastusevariant — 37%) linnakoolis (67%) õppiv nooruk. Või vähemalt õppis ta linnakoolis. Kooliga tal igatahes sooje suhteid ei ole ja suvel kooli algust ta ei oodanud (51%).

Põhjuseid on siin kaks. Esiteks kohe esimene hinne, mis Noorteka lugeja koolis sai oli üks (66%), teisalt on ta koolivägivalla ohver (34%). Vaatamata teatud puupäisusele on ta siiski suhteliselt korralik õpilane ja igasuguste kahtlaste üritustega, nagu näiteks ülemaailmne popipäev, ta kaasa ei jookse (93%).

Aga üldiselt tahab ta teistest inimestest natuke erineda (42%). Kui nüüd selle tüüplugeja välimust väheke kirjeldada, siis peab tunnistama, et ta on talve jooksul oma seniseid väliseid piirjooni väheke laiendanud ja kipub kergelt lotendama (49%).

Teatud mõttes on ta ka vastuoluline tegelinski. Näiteks, kuigi ta ise kasutab suheldes natuke slängi (50%), leiab ta, et „hängimine” on imelik sõna (56%).

Ja teisalt on ta igati loogiline, positiivne ja kompleksivaba: ta leiab, et enamik inimesi on ilusad (74%), kui tal huul on katki, ei häbene ta kasutada huulevõiet (87%). Hambaarsti ta ka ei karda — viimati külastas seda pühamut kõigest pool aastat tagasi (47%).

Rahakotis peitub tal alati vähemalt üks kondoom, sest ta on veendunud, et igaks juhuks peab selline asjandus varrukast võtta olema (53%). Seda enam, et kindlat partnerit tal ei ole, pelgalt head vastassoost tuttavad (42%). Kui te nüüd usute, et partneri puudumine sunnib ta sooritama himurat käsipattu, siis eksite rängalt. „Ei, tänan! Ma pole mingi pervert!” (33%) on tema seisukoht eneserahuldamise suhtes.

Kohe-kohe algavat eurovisioonitralli ta ka ei jälgi, kuna leiab, et „see on oma põnevuse minetanud” (50%). Samuti ei lase ta endale sisse sööta noortepäraseid reklaame breikivatest pelmeenidest ja räppivatest rähnidest. „Nõmedad on!” põhjendab ta lühidalt (48%). Ja Arnold Oksmaale eelistab Noorteka lugeja iga kell DJ Ryan Angelost (69%).

Eurovisiooni ja muu meediapläma asemel kougib ta välja oma 60-kordse suurendusega 4-tollise läbimõõduga teleskoobi, et silmitseda meie kohal lasuvat mustmiljonsilmset tähemurdu. Miks? Nimelt on ta veendunud, et kusagil seal elvad rohelised mehikesed, kes reageerivad nimele UFO (44%).

Ja kui ta on selle artikli läbi lugenud, siis saab ta esiti natuke pahaseks. Aeg-ajalt ta vihastab tühiste asjade pärast (49%). Seejärel ta juba muigab mõistvalt ja heakskiitvalt, kuna ta leiab, et iroonia on superlahe ning on ka ise irooniline (48%) ning Delfi Noorteka arvamuslugudega on ta praegusel kujul rahul (42%).