Töönarkomaania

Mainitud sõltuvuse tunneb ära pideva äga järgi, kui palju tööd ühel või teisel tublil töömesilasel on. Samas tunnevad töönarkomaanid seda paremini, mida intensiivsemalt nad tööd teevad ja mida pingelisem olukord parajasti on. Ega töönarkomaanid oma probleemi enne tunnistagi, kui pinge maole või südamele mõjuma hakkab.

Telemaania

Televiisorist on sõltuvuses inimesed, kes ei suuda ühtegi päeva elada, ilma et televiisorist kostev heli nende tegevustele vähemalt taustaks ei oleks. Vajadus põgeneda neljakandilisse näilikku maailma ületab kõik muu.

Eriti ohustatud on üksi elavad inimesed (ka tudengid!), tõrjutud ja lapsed, kelle lapsehoidjaks on vana ja hea televiisor. Televisioon kui seaduslik narkootikum, alati kättesaadav, mitte kunagi kritiseeriv sõber, elu aseaine, võimalus põgeneda tegelikkuse eest — suhtlemisvajadus muutub pea et olematuks. Tagajärjeks suhtlemisvaegus, ülekaalulisus, liikumisvähesus, loidus, ka depressioon.

Ostuhullus

Uued asjad teevad õnnelikuks. Teeme ise endal tuju heaks, püüame pettumusest üle olla, lubades endale midagi uut ja lahedat. Ostame endale õnnelikke hetki! Ja riidekapid on pilgeni täis ning riiulitele ei mahu enam midagi lisaks. Ning ühele inimesele pole ju vaja viit seljakotti või seitset paari botaseid. Ostes saame kohe kaifi kätte, aga see ei püsi kaua, mispärast on vaja varsti jälle ostma minna. Ja olemegi suletud nõiaringis, mis lõpeb sageli võlgade või poevargusega.

Mängukirg

Tegemist ei pruugigi olla ilmtingimata mänguautomaatidega, mis sõltlasi mitte ainult hingeliselt, vaid ka rahaliselt laostavad. Piisab omaenda arvutist, kus on piisavalt põnevaid ja kaasakiskuvaid mänge. Siis võib selle ees tundide kaupa harjutada, võidelda ja tulistada, et vähemalt ekraanil kangelane olla, kui päriselus selleni ei küündi. Sõprade jaoks aega üle ei jää, vähese une tõttu on silmade all tumedad ringid, koolis õppimisega järje peale enam ei saa ja segamini hakkab minema, milline on see tõeline ja milline kübermaailm. Ja kui siis üritatakse veel oma „pahh-pahh-mängude“ oskusi ja osavust vahetunnis kaasõpilaste peal rakendada, on asi naljast kaugel…

Ilukultus

Mõne inimese jaoks on tema keha elu ja surma küsimus. Kogu nende mõtteline ja ka muu tegevus keerleb vaid keha ümber. Töö ja kool on tüütud kohustused, kuna tõeline kirg kuulub ilule! Et saavutada soovitud tähelepanu, peab keha olema perfektne. Just siis saabub õnn! Ja selle nimel tehakse trenni, lakitakse, värvitakse, kakeldakse ja kannatatakse. Viimases hädas võetakse appi iluoperatsioon. Kahjuks ei saavuta me aga kunagi loodetud perfektsust, sest meie silmis on keegi teine alati ilusam, saledam või rohkem musklis. Ja ega ikka looduse vastu ei saa. Küll saame aga meedia ja kosmeetika abil loodud pealiskaudsuse vastu…