Automaatikuid vajatakse kogu maailmas ning sugugi mitte ainult energeetikavaldkonnas. Automatiseerimist kasutatakse palju erinevates tööstus- ja ehitusvaldkondades. Inimesed, kes mõistavad ja oskavad neid keerukaid süsteeme hooldada, on väga hinnas. Ajad, mil katlamaju hoidsid töös määrdunud riietega katlakütjad, on ammu möödas. Kaasaegsed katlamajad on automatiseeritud ning neid süsteeme hoiavadki töös automaatikainsenerid ning automaatika spetsialistid.

“Automaatiku elukutse sobib neile, kes soovivad midagi oma kätega ära teha. Kindlasti tuleb kasuks kui Sulle pakuvad huvi tööstuslikud tootmisprotsessid ja uudishimu tekitavad suured masinad. Selleks, et tulevikus automaatiku eriala omandada on kooliajal mõistlik suhtuda eriti tõsiselt reaalainete õppimisse - kõik teadmised füüsika, matemaatika ja IT-valdkonna teemadest kuluvad marjaks ära,” selgitas Adven Eesti automaatikaspetsialistina töötav Ülle.

Eriala saab õppida Tallinna Tehnikaülikooli Infotehnoloogia teaduskonna Automaatikainstituudis. Virumaa Kolledžis on võimalik eriala õppida venekeelsel õppekaval. Tallinna Tehnikakõrgkoolis on aga alates 2016. aastast võimalik õppida tootmise ja tootmiskorralduse erialal, mis loob samuti head eeldused automaatikutööst huvitatutele.

Automaatiku töö seisneb olemasolevate süsteemide automatiseerimises ja uute loomises. Automatiseerimise eesmärk on näiteks tõsta süsteemi töökindlust, vähendada tootmiskulusid ja seega ka toote lõpphinda tarbijale. Praegusel ajal pakub selles valdkonnas suuri väljakutseid turvalisuse tõstmine. Kuna automatiseerimine tähendab seda, et paljud inimeste poolt teostatavad funktsioonid võtab üle arvuti ning kõiki tootmise parameetreid saab interneti teel jälgida, võib selline kauglugemine tuua kaasa ka turvariski. Seetõttu on vajalik tihe koostöö IT-inimestega.

Kuigi automaatiku eriala tundub mehisena, sobib see ka tehnikahuviga naisterahvastele. Rohkem kui füüsilist jõudu läheb töös vaja nupukust ja head analüüsivõimet. Automaatikutöö eeldab palju iseseisvust oma tööde korraldamisel ja pakub vaheldusrikast töökeskkonda - kiiresti arenevas valdkonnas toimub pidevalt midagi põnevat.