Insenerid võivad energiaettevõtetes kanda väga erinevaid ametinimesid ja teha mitmesuguseid töid. Võib isegi öelda, et insenerid on need, kes kogu sektori arengut eest veavad. Näiteks Adven Eestis on inseneride ametinimi sageli kas projektijuht või projektispetsialist, sest enamasti pühendub insener mõnele konkreetsele projektile või kliendile. Viimastel aastatel on Tallinna Tehnikaülikoolis soojusenergeetika eriala lõpetanud alla kümne inimese, mistõttu on inseneride järgi väga suur nõudlus.

“Inseneri töö on põnev ja võimaldab olla osaline kogu pikas energialahenduste väljatöötamise ahelas. Tänu oma erialastele oskustele võib insener teha kõik alates idee paberile panekust kuni selle elluviimiseni. Insener kavandab, projekteerib, konstrueerib ja arendab tehnilisi süsteeme ning võib tegeleda ka nende kavandite ellu viimise juhtimisega,” kirjeldas Adven Eesti projektijuht Raimo inseneri põnevat tööd.

Inseneride töös leidub palju väljakutseid, sest valdkonnas toimub pidevalt läbimurdelisi arenguid. Kasutusele võetakse üha paremaid tehnoloogiaid. Seetõttu peabki insener oskuslikult kombineerima traditsioonilisi ja uuenduslikke lahendusi. Iga projekt on erinev ja seetõttu peab insener olema lahtise peaga inimene, kellel on hea analüütiline mõtlemine. Nii nagu enamike ametite puhul, ei pääse ka insenerid üle ega ümber heast suhtlemisoskusest.

Soojusenergeetika inseneriks saab õppida näiteks Tallinna Tehnikaülikooli Mehhaanikateaduskonna Soojustehnika instituudis. Elektriinseneriks on võimalik õppida Tallinna Tehnikakõrgkoolis.