Dr Noormann:

Sinu isal on naljasoont, kuigi nali on õel ja nii tõsiste asjadega ei sobi naljatada. Aga tegelikult on hea, et naljatab. Sest küllap ta teab, et Sul mingit ohtu pole. Kui oleks, siis ta nalja ei teeks, vaid traaviks praegu arstide vahet.
Loomulikult ei takista puugihammustus Sind abiellumast ja võid abielluda nii sellega, keda puuk on hammustanud kui sellega, keda mitte. Isa käest võidki küsida, kas ema sai ka kunagi puugi käest hammustada, et ta nüüd sinu tobedaid nalju kannatama  peab. Ja venda võid ka hirmutada, et napaklus on pärilik ja nii napakate naljadega isal sünnivadki sama napakad pojad.
 
Aga tõsisemalt ka. Olenevalt piirkonnast, võivad puugid olla nakatunud ja hammustusega edasi anda ohtlikku haigust entsefaliiti, mis ründab aju ja võib põhjustada elukestvaid terviserikkeid. Selle vältimiseks tehakse paari aasta vältel kaitsesüste, mis ei väldi hammustamist, kuid väldivad hammustuse puhul nakatumist. Teine puugihammustuse kaudu nakkav haigus on borellioos, mis avaldub enamasti nahahaigusena. Ta pole tervisele nii ohtlik, kui entsefaliit, kuid selle vastu pole ka kaitsepookimisi.  
 
 

Jaga
Kommentaarid