75% vaimse tervise häiretest algab enne 18ndat eluaastat. Abi otsimise ja saamise aeg viivitub reeglina aasta kuni mitukümmend aastat. Suitsiid on noorte üks peamisi surmapõhjuseid, seda eelkõige noorte meeste seas. Samas on vanus 13-26, mida nooruseks loetakse aeg, kus inimesed on aktiivsed, neil on energiat ning tahtmist tegutseda.

„Olles ise spetsialistide ühendus, näeme suurt puudust just inimeste endi seisukohtade, vajaduste ning kogemuste avalikust kajamisest vaimse tervise edendamisel. Alati ei ole vaimse tervise spetsialistide sekkumine ja seisukohtade kuulamine see, mida oma tervise hoidmiseks ja parandamiseks esmajärjekorras tarvis on. Alati ei ole ka professionaalne abi piisav või kättesaadav. Väga oluline on just see, et inimesel endal oleks võimalus võtta vastutus, luua positiivseid muutusi ning oma häält kuuldavaks teha,“ rääkis MTÜ Peaasjad juht Anna-Kaisa Oidermaa.

„Tahame panna õla alla noorte vaimse tervise huviliste organisatsiooni tekkele. Selline liikumine võiks olla eestkõnelejaks nii seadusloomes kui hoiakute muutmisel ühiskonnas, kujundades just noortele inimestele sobivaid tingimusi oma võimete realiseerimiseks. Võimalus midagi olulist ära teha, teha seda koos omasuguste noorte inimestega, loob olukorra, kus inimene tunneb end osana ühiskonnast, väärika ning väärtuslikuna,“ lisas Oidermaa.

Peaasi leiab, toetudes nii muu maailma kogemustele kui Eestis tehtud uuringutele, et inimesi teeb haigemaks üksildus ja teadmatus ning tervendav on aktiivne osalus ühiskonnas ning võimalus mõtestatud tegevuseks.

„Loodame, et koguneb kriitiline mass noori huvilisi, kelle idee elluviimisele, ning kui õnnestub, siis ka liikumise organiseerumisele tuge saame pakkuda. Usume, et kui erinevad hääled ühiskonnas rohkem kõlada saavad, paraneb sellest ka ühiskonna vaimne tervis,“ rääkis Oidermaa.

Paides toimuvasse arutellu on kaasatud noori eksperte ja vaimse tervise huvilisi erinevatest eluvaldkondadest: Liisa Aavik on psühholoogitudeng, Merle Purre semiootik, ning Margus Niitsoo alaks on krüptograafia. Lisaks annab oma panuse Laste vaimse tervise keskuse juhataja Anne Kleinberg. Moderaatorid on Ere Vasli ja Anna-Kaisa Oidermaa.

MTÜ Peaasjad ühendab inimesi, kes hoolivad vaimsest tervisest. Peaasja tuumikusse kuulub vaimse tervise ja noorsootöö spetsialiste, konsultante ja kaasamõtlejaid erinevatest eluvaldkondadest. MTÜ Peaasjad püüdleb vaimse tervise teemade mõistva, aruka, paindliku, kuid ka optimistliku ja avatuma käsitlemise poole. Vaimne tervis on inimõigus. Soovime, et inimestel oleksid käepärast vahendid, millega seda õigust teoks teha. 1. juunil 2015 sai MTÜ Peaasjad Lasteombudsmani tunnustusauhinna „Lastega ja lastele“ vaimset tervist puudutava info ja abi kõigile Eesti lastele ja noortele läbi veebiportaali www.peaasi.ee kättesaadavamaks muutmise ning vaimse tervise probleemidega seotud häbimärgistamise vähendamisele suunatud ettevõtmiste eest. Portaal www.peaasi.ee pakub nii üldist informatsiooni, veebipõhist nõustamist, kui ka vaimse tervise, selle hoidmise, probleemide ning nende leevandamise alaseid koolitusi.