“Üks muinasjutt võib tõeks saada. Oled selle loo peategelane.” Nii algab minu päevahoroskoop ajalehes sel hommikul, kui vastavatud Tallinna esinduses on sõitmiseks valmis pandud hingematvalt ilus ja samavõrd agressiivne sidrunkollane supersportauto Lamborghini Gallardo Spyder.

Muinasjutt nõuab erilist ettevalmistust ja valmisolekut. Kapist tuleb välja võtta efektseim ülikond. Vanasti teatrikoolis öeldi enne väga tähtsaid sündmusi: “Täna olgu seljas vorm nr 1”!
Telesaate Sõidame! video
Selliseid hetki ei ole elus eriti sageli, sestap lahkub hommikul varavalges ühes ööhäältega ka minu uni. Parim aeg internetis taustauuringuid teha! Alustades päeva horoskoobist ja lõpetades kogu Lamborghini ajalooga. Viimast jagub Lambo kodulehel igale lugejatüübile. Ajalugu vürtsitatud videolõikudega, kus vanahärra Ferruccio Lamborghini oma itaallaslikult vaimukaid elutarkusi jagab. Pooled intervjuud on antud omanimelise traktori roolis vaikselt edasi podistades, obligatoorne sigarett suunurgas ja reporter mikrofoniga kusagil traktori küljes rippumas. Kas või lõik, kus taluniku poeg – kes juba oli kuulsust kogunud Lamborghini traktorite valmistamisega, kuid kelle tegelikuks kireks olid helikopterid ja nende tootmine – kõneleb, et nooruses pidas ta end väga heaks autojuhiks ja oli juba sõitnud nii Ferraride kui ka Maseratidega. Ning ühel päeval vaidles ta autode teemal oma sõbra Enzo Ferrariga.
Kui Enzo Ferrucciole lõpuks nähvas, et sina ei kõlbagi Ferraridega sõitma, sa sõida oma traktoritega, otsustas Lamborghini hakata endale ise autosid tootma. See sai teoks 1963. aastal. Kange mees, nagu pull! Ja need eriti vinged autod just seda, pusklevat pulli, oma märgil kandma hakkasidki, vastukaaluks perutavale mustangile. Aga austusest kange härrasmehe vastu teeme kohe ühe kiire korrektuuri – hääldagem nüüd ja edaspidi kõnealust automarki õigesti – millegipärast tahab eestlane kogu aeg öelda “lamordžiini”, kuid õige on täpselt nii nagu kirjapiltki –“lamborgini”. Ka kõiki läbi aegade antud mudelinimetusi ei pea väänama, hääldame nii, nagu on kirjapilt, ja jätame asjatundliku mulje.
Mudelinimetused aga tähendavad (peaaegu) kõik härjatõugusid. Nii on see ka Gallardo puhul, mille lahtine variant on kuum teema kõikjal maailmas. Hiljem ajalehekioskis väljamaiseid ajakirju sirvides leian näiteks võrdleva testi Porsche 911 Turbo Cabrioga – et kuis on sõita lahtise autoga 300 km tunnis… Seega peame siin Tallinnas väga ajaga sammu. Gallardo Spyder on mudelivaliku uusim toode. Kogu väljanägemine toetab sada protsenti auto reklaamklipi üht fraasi – agressiivne. Seda rõhutavad ulmeliselt kandilised nurgad ja kõrvus kõlab kogu aeg staar Jamiroquai hitt “Cosmic Girl”, kus vend kihutab sõpradega mõne Lamborghiniga Vahemere-äärsetel kurvilistel mägiteedel. See oli väga erutav video, nagu moodne muinasjutt. Paistab, et see võib tõeks saada…
Kogu see nii tänapäevaselt mõjuv karmilt nurgeline disain ei ole aga sündinud hiljaaegu. Ajalukku tagasi vaadates näeme kaht tüüpi Lambosid: ümaraid-voolujoonelisi alates esimestest Lamborghini 350 GT-dest, mille järel kohe ilmavalgust nägi üks maailma kauneimaid autosid üldse – Miura – ning täiesti kandilisi nagu Flying Star, mis ka üsna pea valikusse ilmus. Juba viimaselt leiame Gallardo stiilis ühise klaaskatte all paiknevad esituled. Nüüdseks peale jäänud kandilisus iseloomustab algaastate Urracode ja Countachide uhket rivi. Ja uhked ei ole mitte ainult nimed, vaid ka masinad ise olid juba toona superautod ning võivad nüüd kallimad olla kui äsja käsitsi kokku pandud sportautod. Seega on vastse Laborghini soetamine täiesti kindlalt investeering! Juba homme maksab ta rohkem kui eile. Ja eriti hakkab hind kerkima siis, kui mudel tootmisest maha võetakse. Neist pole ühtegi kuigi suurearvuliselt valmistatud. Sant’Agata Bolognese tehasest tuleb autosid ikka mitu korda vähem kui vana sõbra Enzo omast Maranellos. Väga muljetavaldav supersportautode tehaste kontsentratsioon muidugi – mõlemad väikeses Itaalias ja veel lausa paarikümnekilomeetrise vahega!
Meie elukas on kollane kui kõige hapum sidrun. See on standardvärv, kuid käesoleval isendil eriline, kolmekihiline! Katus on mustast riidest – et ilm on parasjagu nagu Sant’Agatas ilmselt kogu aeg, sõidutame katuse maha ja peale enam ei panegi. Selleks protseduuriks kerkib tagumine mootorikate üles. Sinna katus kaob ja nüüd näeb auto välja, nagu tal polekski üldse kunagi katust olnud, nagu üks vormel üks!
Meeliköitvad on disainis detailikordused eri kohtades – ukse joont kordab tagaratta ees oleva õhuvõtuava nurk. Külgvaates on ka esitulede ploki triip sama nurga all tuuleklaasiga ja juba hakkab silma lahtisest autost paistev uksekäepidemete ansambel, mille kujustus kordab väljaspool laiuvaid samakujulisi küljepeegleid. Seda näeb nüüd nii hästi sellepärast, et avaauto on nõnda madal. Tuleb ikka kummardada, et seestpoolt lähemalt silmitseda. Vedrustus on madal. Kliirens olematu. Kuid eraldi nupust saab auto nina korraks kergitada, kui eriti kõrgest künnisest on vaja üle sõita. All on titaanikarva 19-tollised Callisto-nimelised valuveljed. Ees on Pirelli P ZERO 235/35 ZR 19 rehvid, taga 295/30 ZR 19.
Sisustus on siin Nero Perseus ehk mustast nahast, rool on kergelt karvane kui pööratud nahk. Armatuurlaud on minimaalsete näidikutega, vaid need “kellad”, mida sportauto vajab. Aga kohe torkab silma, et auto on ilma käigukangita! On võimalik tellida ka pika varre otsas oleva munaga auto, kus käikude lülitus käib kangi täpseid koridore pidi liigutades, kuid tänapäeva lamborghistid soovivad enamikus just kuuekäigulist robotkasti. Siis on kangi soontega plaadi asemel kolme nupuga ümar kate. Nuppudest saab sisse lülitada Auto- ja Sport-režiimi ja üks nupp on libiseva auto pildiga abiline. ülalt, keskkonsoolilt saab lennuki kokpitist tuttavate lülititega ka veojõukontrolli välja lülitada. Siis peate ise kontrollima, kuis või kuhu need 520 hobust teid veavad. Või on siin kapoti all hoopis 520 härga… Kui kasutate robotkasti manuaalvarianti, käib käikude edasi-tagasi arendamine rooli tagant pikkade lapatsitega. Vasakpoolne võib esialgu suunatulekangiga segigi minna. Aga just nende lapatsite abil seda autot edasi viia tahakski, see on nii mõnus! Tagurpidikäik käib aga hoopis armatuurlaual all vasakul asuva R-tähega tähistatud nupuga. Robotkastiga nõuab manööverdamine väikest kannatust, sest minek esimeselt käigult neutraali ja sealt tagurdusse võtab aega, peate ära ootama, kui näidikuplokil uue käigu näit vilkumise lõpetab, alles siis võib gaasi anda. Vaikselt esialgu. Tagurdades kindlasti. Kui juba käivitamisel jalga piduripedaalil hoiate, annab masin alati ise teile kerge surtsaka näidisgaasi ja juba see hetkeline heli on vägagi aukartust äratav! Ja kui esimese käiguga ikka ettepoole sööstate, algab pöörete punane ala pärast 8000 pööret minutis ja see ulatub 10 000 rpm-ni ning teise käiguga olete juba kindlasti sada ammugi sisse saanud.
See kõik ületab unistuse kiiruse, te liigutegi juba rutem kui mõte! Nagu jetiga siledal veel, kus puudub igasugune takistus. Paigalt sajani 4,3 sekundit, kahesajani 14,8, aga see kiirendus ei lõpe enne, kui maksimumkiirus 314 km/h käes. Tavaliselt võib toimuda spidomeetri venimahakkamine pärast 250 km/h, eriti kui automaatkast kuuenda käiguga n-ö ökonoomsust hakkab rakendama. Gallardo Spyderi osuti jookseb aga ühtlase kiirusega lõppu välja nagu kraadiklaas korraliku palaviku korral.
Ferruccio härjapäisusest on pärast firma hingevaakuvalt rasket ja keerukat ajalugu sündinud midagi tõeliselt erilist, tõeliselt erutavat. Ja see on supersportauto, otsast lõpuni inimeste kätetöö, käsitsi koostatud liikur tavalisele inimesele. Erakordne, kui inimsõbralik ja lollikindel on kogu selle viieliitrise V10 tekitatava hiigeljõu juhtimine ja käsitsemine. Auto on maanteel nii kindel tänu perfektselt jäigale kerele. Jäikuse saavutamiseks pole muretsetud tühikaalu tõusu pärast. Kuivkaal – ilma vedeliketa – on 1570 kg ehk 140 kg raskem võrreldes Gallardo kupeega. Auto on raske ja seega ka rahulik, eriti meie küngasmaanteedel. Sobib Eestigi oludesse väga mugavalt. Sõiduk on küll jäik, kuid ei põruta absoluutselt. ülihea juhitavusega, stabiilne, rahulik. Ja samas ikkagi – kui erutav! Ja mitte ainult sõit, vaid ka tema look! Selles ei ole sugugi raske veenduda.
Kui istute Lamborghinis või seisate selle kõrval, on kõik pilgud ilma mingi kahtluseta teie!