Mis Inglismaal toimub, kas sa sõidad sinna üksi?

Sõidame siit koos kitarrist Are Jaamaga 9. mail Leicesterisse ja tagasi jõuame õigel emadepäeval 11. mail. Leicesteris on päris suur eesti kogukond. Kontsert toimub 10. mai õhtul Eesti Majas. Korraldajad on Aime Tassenberg ja Reet Kromel, kelle rahvusvaheline eestlaste eksperimentaalkoor REE ka peol esineb. Koor tähistab kontserdiga ühtlasi oma kolmandat sünnipäeva. Pärnust tuleb naisansambel Merileid ja veel esineb üks Inglismaa koor ning sealsed eesti soost muusikud Gerli Pikasar, Eve Tamra ja Andi Piliste.

Ja sa laulad koos kooriga?

Jah, esimene osa on selline akadeemilisem, kus on laulud emast ja kodust. Emadepäeva põhilaul on ikka "Ema süda". Siis veel "Ema sünnipäev", mis algab sõnadega "Emakest sünnipäeval meeles me peame kõik" ja "Emale", mis algab "Ema, mu armas ja hea, kaua ei ole sind näinud". Koorilauluõhtu läheb üle simmaniks, kus me Arega esineme tantsuks.

Ja publik on siis viimastel aastatel Inglismaale kolinud noored inimesed?

Seal on ka vanu inimesi, kes on seal sündinud, aga enamik on, jah, Eestist ära kolinud viimase kümne aasta jooksul. See kogukond on päris suur, paarsada inimest saalis pole mingi küsimus. Tean, et nad oskavad elust rõõmu tunda, sest esinesime seal eelmisel aastal vabariigi aastapäeval.

Miks just sind Inglismaale kutsutakse?

Eks ma ole ju aastaid tegutsenud ja aitavad ka isiklikud kontaktid. Eks kutsujad n-ö testivad ka, kas see esineja võiks sobida ja kui ta on juba käinud, kas võiks teda veel kutsuda. Aasta tagasi oli meil mitu esinemist, üks neist ka Bradfordis, kust on pärit mu üks lemmikpunte Smokie.

Ja kellel on ka laul "Back to Bradford". Aga millised on sinu seni meeldejäävaimad emadepäeva esinemised?

Meil on Boris Lehtlaanega üks niisugune pikk traditsioon, et oleme esinenud emadepäeval Kodulinna Majas Tiina Mägi juures. Ta kutsub sinna erinevaid esinajaid, kel tahtmist ja aega on, aga meie Borkaga oleme jäänud siis püsiesinejateks. Seal oleme ka ikka "Ema südant" laulnud. See on väga pikk traditsioon, mina olen oma kümmekond korda ikka seal esinenud. Emadepäev on niisugune ilus päev, et tuleb aega leida memmede jaoks. See on ilus ettevõtmine olnud, gaidid pakuvad ka süüa ja kõik tunnevad end hästi. Oleme näinud seal linnajuhte, kes oskasid klaverit mängida, nagu kadunud linnapea Jaak Tamm või kunagine kesklinna vanem Keit Pentus. Hea esinemine on alati see, kui laulud liigutavad kuulajate südameid ja saad saalist head energiat. "Ema süda" on just selline laul, mis läheb hinge kõigile, kes elus midagi teinud on. "Ema sünnipäev" on mul ka lindistatud ja just sellised laulud tõmbavad meeleolu üles.

On sul sel aastal veel emadepäevaga seoses esinemisi?

See on üks teine päev, aga esmaspäeval esinesin Pelgulinna sünnitusmajas õdedele rahvusvahelise õdede päeva puhul. Kui Inglismaalt tagasi tulen, siis 12. mail esinen Ehitajate tee hoolduskliiniku rahvale. Seda võib nimetada nii õdede- kui emadepäeva tähistamiseks. Aga kõige armsamad emadepäevad olid ikka need, kui mu enda memm veel elas. See oli nagu raudnael, ütleme nagu põhjanael, et emale tuli emadepäeval laulda. Teda pole nüüd seitse aastat enam.