1. Koosolekud. Väikese seltskonnaga peetud organiseeritud koosolekud on kasulikud. Kui ruumis istub aga palju inimesi, heietatakse igavate punktide üle, pooled kolleegid näpivad telefoni ja kogu asjal pole mõtet. Selle aja võiks kulutada asisematele toimetustele või lihtsalt puhata.

2. Internet. Ka selles pole otseselt midagi halba. Küll aga loodavad inimesed liialt guugeldamisele ja Vikipeediale. Asju endale enam meelde ei jäeta. Niisiis kasuta interneti targalt ja ära jää sellele liialt lootma.

3. Ülekaalulisus. Carnegie Melloni ülikoolis tehtud uuringu kohaselt peavad ülekaalulised inimesed mõtlemist vajavate ülesannete täitmiseks oluliselt rohkem pingutama, kui need, kes pole ülekaalulised.

4. Vähene uni. Unepuudus mõjutab aju halvasti. Tunned pidevat väsimust, mõtled vähem ja on suurem isu rämpstoidu järele. Maga iga öö vähemalt kaheksa tundi.

5. Vaatad pidevalt oma Facebooki profiili. Uuringu kohaselt tõstab see enesekindlust, aga langetab motivatsiooni pingutada millegi nimel.

6. Rämpstoit. See sisaldab küllastunud rasvhappeid, mis mõjuvad halvasti nii kehale, ajule kui ka kolesteroolile.

7. Rahvast täis kontor, kus on halb ventilatsioon. Kui siseruumis on liiga palju süsihappegaasi, ei mõtle inimesed enam nii palju, kui nad võiksid ja suudaksid.

8. Linnas elamine. Kui elad suurlinnas, kus on palju müra, kära ja vingugaasi, mõjub see ajule halvasti. Veeda rohkem aega värskes õhus.

9. Lood lollidest inimestest. Need ei inspireeri kedagi. Võid end ju paremini tunda, aga palju parem oleks kuulata-vaadata lugusid targematest inimestest, mis motiveerivad elus edasi püüdlema.

10. Suhkur. See muudab aju aeglaseks ja mõjub halvasti mälule.

11. Vingujad ja negatiivsus. Ümbritse end inimestega, kellega tunned end hästi. Inimestega, kes sind inspireerivad ja elus edasi viivad.

12. Rööprähklemine. Inimesed, kes tegelevad pidevalt mitme asjaga korraga, ei tee ühtegi asja korralikult ega põhjalikult.

13. Kanep. Kanepi suitsetamisel võib olla kõiksuguseid muid tervisele kasulikke omadusi, kuid aju ja mõtlemisevõime muudab see aja jooksul aeglaseks.

Allikas: ranker.com