1) Leia endale hobi. Kui sa oled hea spordis või mõnel muul alal, siis leidub kindlasti neid, kes sinu saavutusi hindavad. Nad on sinust vaimustatud ja nad kiidavad sind — see tekitab hea meeleolu. Heade sõnade kuulmine paneb alati südame kiiremini põksuma ning igal juhul tõstab see enesehinnangut. 

2) Otsi endasarnaseid inimesi. Sul on sõbrad…Aga sõbral ja SÕBRAL on vahe. Võib-olla on sinu sõpruskonnas inimesi, kes vahel sõbralikul toonil ütlevad sulle midagi pahasti — see on solvav. Püüa otsida rohkem endasarnaseid inimesi, sest nendega on sul hea ja mugav olla. Vahel ongi just sõbrad need, kes enesehinnagut võivad langetada, kuid samas ka tõsta.

3) Vaata iga päev peeglisse. Vaata peeglisse ja ütle endale midagi ilusat. Näiteks: “Oh, küll mul on ilusad juuksed” või ”ma olen nii sõbralik inimene ”. Võimalik, et oled hakanud mõtlema, et sa oled inetu, sest madala enesehinnaguga kaasnevad tihti sellised probleemid ning seega võib sinu jaoks see ülesanne pisut keeruliseks muutuda, kuid harjutamine teeb meistriks!

4) Julge öelda EI! Ära arva, et oled selline nurka surutud ning pead ilmtingimata teiste soovidele alluma. Sul on alati võimalus öelda “ei”! Kasuta seda võimalust! Kui suudad juba ei öelda, oled oma enesehinnagut väga-väga palju tõstnud. 

5) Julge teistest erineda! “Vot, mina lähen seelikuga kooli, las need teised tüdrkud käivad pükstes,” mõtleb neiu, kelle enesehinnang on normaalne ning kes otsustab ise, mida teeb. Aga paljud mõtleksid nii ” Mh, kuidas ma saan minna seelikuga kooli, kui teised käivad pükstes koolis, vaadatakse ju imelikult?” Paljud inimesed tunnevad survet, et näha teistega sarnane välja. Julge teistest erineda! See näitab su tugevust ja iseseisvust!

6) Julge üksi ringi liikuda! Nii paljud noored käivad kinos, teatris, poes jms kohtades vaid koos teistega. Mis te arvate, miks? Ei, mitte sellepärast, et nad tahavad kogu aeg sõpradega ninapidi koos olla. Sugugi mitte! Nad arvavad, et kui nad üksi käivad, siis neid vaadatakse imelikult ja nad ei saa kõigega hästi hakkama. See on üks madala enesehinnangu tunnuseid. Võta end kokku ja mine tee paar jalutuskäiku üksinda ja käi poes!

Lõpetuseks tahaksin öelda, et väga palju on kinni meie enda suhtumises. Kui me arvame, et meist ei tule midagi välja ja me oleme mõttetud siin maailamas, siis nii see välja kujunebki. Kuid kui me usume sellesse, et oleme enesekindlad ja tublid inimesed, siis me seda ka oleme. Jõudu ja jaksu kõigile! ;)