Hooaja viimases telefoorumis vaeti Eesti välispoliitika edukust. Muuhulgas imestati, et…

 

Hooaja viimases telefoorumis vaeti Eesti välispoliitika edukust. Muuhulgas imestati, et kõik kolm Baltimaad andsid eurolauluvõistlusel 12 punkti ikka Venemaale. Oletati, et ju kohalikud vene vähemused ilmutavad euroöös oma patriootilist meelt ja valimisaktiivsust. Seda kindlasti. Aga mitte ainult.
Eesti paju- ja laisaared vabandavad aastaid oma kaotust «jugovisiooni» kirumisega: ühe käega põmmutavad nad seal üksteist maha, teisega helistavad teineteisele europunkte panna!
Me ise siin ju ka — ükskõik mis saast, aga hea, kui Skandinaaviast. Jumal hoidku — mitte Balkanit! Naabritel on sama maitse. Teisalt hääletame me mis tahes valimistel ju ikka nende poolt, keda tunneme. Lihtsalt Dima Bilan on endise N Liidu aladel telekast tuntud, käinud kõikjal kontserte andmas. Mäletan, kuidas mu marurahvuslikud leedu sõbrad õhkasid vaimustusest, kui kuulsid, et olen teinud intervjuu Alla Pugatšova endaga.
Selles, et Nõukogude Liidu veri on paksem kui Euroopa Liidu vesi, veendusin ka Belgradis. Moldaavlastega kohtudes ei jõudnud nad ära õhata: oo, Estonia, kui tublid teie seal olete! Kohvikus naaberlauda sattunud aserid kiitsid: «Oi, me oleme Pärnus käinud ja kui ilus on teie Tallinn!» Vanad vennasvabariigid tunnevad meid. Ammugi siis Bilani, kes on eksliidu aladel sama suur kui Veski ja Pugatšova.
Teisalt imestasin Belgradis jälle, kui vähe meist Euroopas teatakse. Doonau kruiisil sain jutule filoloogist serblannaga, kes töötab Portugalis saatkonnas. Mina tunnistasin oma üllatust, et Serbia ajalehed ilmuvad paralleelselt nii kirillitsas kui ka ladina tähestikus. Tema noogutas: «Aga teie ju ka alustate kooliteed vene tähestikuga, hiljem õpite juurde ladina…» Lõpuöös serbia tüdrukutega tantsides tõdesime vastastikku: «Oi, te naerate ju täitsa samade asjade peale. Tegelikult me oleme ju nii sarnased!» Eurovisioon pole ainult lauluvõistlus või geiparaad. Ka integratsioon missugune! Siin saab jutu peale rahvaid, kes muidu elus ei kohtuks. Olen kindel, et Eesti esifänn Mari-Leen teab Euroopa rahvastest rohkem kui mis tahes maade mariannemikkod Brüsselis isekeskis!
Meelis Kapstas