Sain oma esimese tõelise töökogemuse juba siis, kui olin 11-aastane. Avastasin tollal enda jaoks ajalehemüüja töö. Tööst sain teada läbi raadioreklaami. Olles ise südikas, otsustasin kohe ajalehefirmale ka kirjutada. Mõni päev hiljem sain vastuse, et olen oodatud infotundi. Käisin infotunnis ära ning järgmine päev alustasingi tööd.

Alguses pelgasin veidi inimestele ligi astuda, et ajalehti pakkuda, aga mida rohkem ma seda tegin, seda julgemaks ma muutusin. Leiutasin nippe, kuidas müüke suurendada, kuna saadav tasu tulenes sellest, kui palju ma lehti müüsin. Esimese kümne lehe pealt teenisin 50 senti, iga järgmise lehe pealt teenisin juba 60 senti.

Minu keskmine teenistus päevas oli umbes 10 kuni 20 eurot. Mulle meeldis rõhutada fakti, et ajaleht poes maksis pea kaks eurot, minu käest sai lehe kätte aga pooleteise euroga.

Alguses käisin müümas pisemates ja vaiksemates kohtades kuni avastasin enda jaoks Tallinna Bussijaama. Siis hakkasid müügid minema aina nobedamalt, hakkasin teenima aina rohkem. Ka müüginippe tuli juurde. Ma olin endaga tõeliselt rahul, kuna nägin omaenda töö vilju.

Mida ma õppisin?

Sain oma esimesest töökogemusest rohkem enesekindlust, töötahet ja paranes ka mu suhtlusoskus. Lisaks õppisin rohkem inimesi tundma, kuna puutusin kokku väga paljude erinevate inimestega.

Peale ajalehemüüja töö lõpetamist hakkasin ma tegelema vabatahtliku tööga, kus sain ära kasutada enda oskusi müügitöös. Selle kõige käigus mõistsin, et ükskõik, mis tööd sa ka ei tee, siis alati on kliente, kes on pahurad või kelle kommentaarid ei ole just kõige toredamad. Õppisin kliendile naeratama, tänama neid nende arvamuse eest ja edasi liikuma.

Siit näpunäide neile, kes töötamist alles alustavad: ära oota, et võimalused ja töö sind ise leiab. Ole südikas, koputa ise ustele, otsi võimalusi eneseteostuseks, kasvata enda enesekindlust! Sa suudad kõike, kui sa selle nimel ise vaeva näed. Tee tööd, mida sa ise armastad. Leia nippe, kuidas teha enda tööd kergemaks ja nauditavamaks. Ära karda välja öelda oma arvamusi.

Kas oled kuni 18-aastane ja veedad tegusa suve Tallinnas, Harjumaal? Tahaksid suvel töötada ja päris esimese töökogemuse saada? Või sooviksid hoopis soovid sõlmida uusi tutvusi ja leida sõpru?

Siis tule 17. aprillil kindlasti "Suveks tööle 2018" noorte töömessile Viru hotelli!