Varivalida saab nii selleks loodud spetsiaalses e-keskkonnas, kuhu pääseb varivalimiste kodulehe www.varivalimised.ee kaudu kui ka maakonnakeskustes püsti pandud sedelhääletuspunktides. E-hääletamise keskkonda saab siseneda kolmel moel: e-kooli, pangakonto või ID-kaardi koodide kaudu. Sedelhääletuspunktis läheb vaja isikut tõendavat dokumenti, olgu selleks pass või ID-kaart. Kohapeal pakutakse noortele ka mitmesuguseid tegevusi: sõltuvalt punktist saab kuulata bände, lugeda raamatuid, mängida lauamänge või osaleda fotojahis.

Mitmes sedelhääletuspunktis leiab 1. oktoobril aset avaüritus, mille raames on kutsutud esinema kohalikke noortebände, viiakse läbi põnevaid võistlusi, tutvustatakse kandidaatide lubadusi ja valimisplatvorme ja palju muud. Korraldajad loodavad, et noored leiavad sedelpunktides vaba aja veetmise võimalusi, selmet lihtsalt kaubanduskeskuses aega surnuks lüüa.

Varivalimised annavad noortele võimaluse valimisprotsess ise läbi teha, alustades teadliku valiku langetamisega ja lõpetades sedeli hääletuskasti laskmisega. Varivalimiste eesmärk on näidata noori olulise ühiskonnagrupina, kel on oma arvamus ja seisukohad neid puudutavates küsimustes. Selleks, et noorte arvamus otsustajateni jõuaks, tehakse tulemused avalikuks 20. oktoobril pärast valimisjaoskondade sulgemist. Tulemusi analüüsitakse, neist tehakse statistika ning kokkuvõtted ja uuringute teel saadud tulemused noorte valimiseelistuste kohta jõuavad ka poliitikuteni.

Projekti viiakse läbi noortelt noortele ning Eestis saavad noored varivalida kolmandat korda. Projekti raames on üle riigi aset leidnud mitmed avalikud üritused, debatid ja simulatsioonimängud haridusasutustes, loodi ühiskonnaõpetuse materjale toetav e-õppekeskkond Varivalimiskool ja viidi läbi õpilastööde konkurss.