"Olen 17-aastane tavaline Eesti noormees ja sain mõne kuu eest kirja, et olen arvestatud kaitseväe nimekirja. Noh, oligi arvata, et sellie kiri varsti tuleb ja asi on selge, kuid mul on sellega probleem. Mul ei ole ausalt midagi sõjaväe vastu ja ma käiksin seal hea meelega ära, aga ma olen hakanud otsima viise, kuidas sealt ära viilida. Põhjus seisneb selles, et ma olen üks nendest poistest, kellel on pikad juuksed ja ma olen neid aastaid kasvatanud. Ma ei mõtle lihtsalt, et pole aastaid juuksuris käinud, vaid ma tegelen nendega iga päev, need on osa minu imagost ja mu juuksed on mulle VÄGA TÄHTSAD! Ma ei näe põhjust, miks peaksin selle tähtsa osa endast maha ajama ja 8 kuud palja peaga ringi jooksma. Ausalt, ma tahaks kaitseväkke minna, aga keeldun oma juukseid maha ajamast igal võimalikul viisil. See on tõesti minu jaoks suur mure!"

Miks peavad olema ajateenijatel lühikesed soengud? Vastab nooremleitnant Simmo Saar:

"Ajateenijate soeng peab olema lühike selleks, et tagada ajateenija ohutus ja isiklik hügieen, mis on eriti oluline pikkade väliharjutuste ja õppuste ajal. Lisaks segavad pikad juuksed väljaõpet ning eriti gaasimaski kasutamist – gaasimaski on keerulisem kiiresti pähe panna ja samas ei taga peanaha ja maski kummiosa vahele jäävad juuksed piisavat õhutihedust, mille tulemusena võivad kahjulikud gaasid jõuda hingamisteedesse. Lahingus sõjagaaside kasutamise puhul tähendab see kindlat surma. Samuti võivad pikad juuksed õppustel (näiteks varitsusse sattudes) seljakotti kiiresti maha visates seljakoti rihmadesse takerduda ning seeläbi tõsiselt vigastada peanahka. Sama oht varitseb ka veoautost kiiresti maha hüpates, kuna juuksed võivad jääda luugi lingi või kastilaudade vahele.
Kõike eeltoodut võtab arvesse ka kaitseväeteenistuse seadus, mis lubab seada piiranguid ajateenija välimusele juhul, kui see on vajalik hügieeni või ohutuse tagamiseks."