“Polaarpoisi” näol on tegu Eesti esimese fotograafiafilmiga ehk vaataja näeb ja kogeb täpselt sama, mida peategelanegi: maailma läbi fotokaamera objektiivi. Selleks vahetab filmi peategelast kehastav Roland Laos vahepeal rolli andeka fotograafi Renee Altroviga, kes keskformaatkaameraga võttepatsil tegelaskujuga ühte sulab. Ühelt poolt tähendab selline kunstiline lähenemine tavapärasest aeganõudvamat ja tehniliselt keerukamaid võtteid, teisalt ka seda, et kõik fotod tuleb füüsiliselt luua.

“Meil on puudu veel viimane pintslitõmme, et tulemus oleks just selline nagu unistus,” selgitab režissöör Anu Aun. “Filmis sündivad fotod peavad valmima käsitsi fotolabori pimikus, mitte vaid arvutiekraanile ilmuma. Ja neid peab lõpptulemuse nimel olema palju – väikeseid, suuri, üleelusuuruseid,” vihjas ta kahele erilisele, ühele lausa hiidmõõtmetes fotonäitustele, millel kummalgi on filmis oma oluline roll.

Et lummavad fotod ilmavalgust näeks ning saaks seejärel “Polaarpoisi” erakordse fotoraamatuna kokku köidetud, kutsuvad filmitegijad kõiki huvilisi “Hooandja” toetuslehel filmile hoogu andma SIIN.Hooandjatele on välja pandud hulganisti auhindu alates esilinastuse kutsetest kuni Renee Altrovi fotosessiooni ja hiigelsuurte näitusefotodeni välja. Projekti saab toetada kuni 30. novembrini.

“Polaarpoisi” keskmes on keskkooli lõpetav Mattias (Roland Laos), kes unistab fotograafiaõpingutest Berliini Kunstiakadeemias. Sisseastumiseksamil öeldakse talle aga, et perfektsetest tehnilistest oskustest sellesse kooli pääsemiseks ei piisa. Ta peab õppima oma hinge piltidesse panema. Eneseotsingute käigus kohtab Mattias säravat ja seiklushimulist Hannat (Jaanika Arum), kes oma spontaansuse ja julgusega noormeest inspireerib. Enne kui Mattias arugi saab, tõmbab tüdruk ta endaga sündmustekeerisesse, mis seab ohtu kogu poisi tuleviku.

Filmis teevad kaasa Katariina Unt, Jörgen Liik, Kaspar Velberg, Ülle Kaljuste, Andrus Vaarik, Rein Oja, Mirtel Pohla, Indrek Sammul, Henrik Kalmet, Joosep Jürgenson, Jaan Rekkor, Ene Järvis, Raivo Adlas jt. Filmi operaator on Heiko Sikka, peakunstnik Jaagup Roomet, kunstnik Tiiu-Ann Pello, kostüümikunstnik Kristina Lõuk ja monteerija Margo Siimon. Filmi fotograaf on Renee Altrov, produtsendid Priit Pääsuke ja Kaspar Kaljas, tootja Luxfilm.

Polaarpoisi tegemisi saab jägida Facebookis ja nüüd ka Instagrami, kust võib leida platsifotograafi Gabriela Liivamägi võtteplatsil tabatud kaadritaguseid hetki.

Film valmib Eesti Filmi Instituudi ja Eesti Kultuurkapitali toetusel.