Õpilaste arvamuse avaldamiseks on ka loodud õpilasesindused koolides ja muud organisatsioonid. Eesti Põhiseaduse järgi on igaühel õigus vabalt levitada arvamusi, ideid veendumusi ja muud informatsiooni sõnas, trükis, pildis või muul viisil. Siiski on sellel olemas ka erandeid. Näiteks ei ole lubatud teiste inimeste solvamine, alandamine ja vale levitamine. Õpilaste sõnavabadust aga piirab teatud eetika ja kommete reeglid. Eneseväljendus ei ole keelatud, aga üleliigne julgus võib siiski halvasti mõjuda.

Näide sõnavabaduse piiramisest: Õpilasel pole õigust tunni ajal segada õpetajat, kui too seletab materjale ja ei oota õpilastelt küsimusi. Muidugi, kui viisakalt tõsta kätt ja ja õpetaja annab loa rääkimiseks võib õpilane, kas siis esitada tekkinud küsimusi või avaldada oma arvamust. Samat asja saab ka teha peale tundi viisakalt rääkides õpetajaga.

Ise olen sõna võtnud erinevate ürituste korraldamises, siis kui oli valik näiteks kuhu minna see aasta, kas kusagile piknikule või hoopis Vembu-Tembumaale. Olen osalenud ka klassivanema valimistel ja muudel üritustel.

Minu jaoks on sõnavabadus see, kui mul on võimalik avaldada oma arvamust ja see võetakse ka arvesse. Ka sellised asjad nagu küsimuste esitamine ja muud. Kui poleks olemas sõnavabadust, siis elu oleks ikka üpris keeruline. Keegi ei teaks, kes mida tahab. Isegi mitte seda, mida enamik inimestest tahab. See oleks väga halb.

Arvan, et sõnavabaduse piirid siiski peaksid olema nii nagu nad ka on. Sellepärast, et see oleks päris jube, kui kõigil oleks õigus teineteist solvata, kiusata, levitada valesid ja seda veel ka näiteks trükis või video teel. Ja ka selline seisukoht nagu, et tundi ei tohi segada on minu arust mõistetav, muidu oleks ju õppimine päris võimatu.

Eestis on päris palju sõnavabadust. Muidugi on seda ka piiratud siin ja seal aga seegi on enesest mõistetav. NSVL ajal oli aga kõik palju keerulisem. Kehtis tsensuur, mis oli väga range ning masendav. Selline sõnavabadus, mis meil on antud on minu arust vägagi hea ja ka mõistetav. Muidugi on neid erandeid aga ega neid nii palju pole ja nad pole selliseid, mida on raske jälgida.