Nagu ütleb Karupoeg Puhh: „Kindlam on astuda, kui tead, kuhu oled teel!” Sinu tulevane eriala võiks aidata sul jõuda sinu eesmärkideni. Ehk eriala valides vaata nii enda sisse kui ka enda ümber, pane paika suund, mida mööda liigud ning mida saad aja jooksul kujundada vastavalt oma vajadusele ja soovile.
Eesmärkide püstitamise ja saavutamise teed on mõistlik alustada sellest, et kaardistad oma ressursid, võtad arvesse varasemad kogemused ja teadmised iseendast.
Eneseanalüüs annab sulle hea ülevaate sinu enda kohta ja võimaluse sellest lähtuvalt teha tulevikuplaane ja seada eesmärke. Selle käigus võib tekkida uusi ideid, ilmsiks tulla põnevaid seoseid ja korduvaid mustreid. Nähes laiemat pilti, saad edasi mõelda, millises valdkonnas oma ressursse kõige edukamalt rakendada.

Hobid

Mõtle, millised tegevused on sulle meeldinud. Miks nad on sulle meeldinud? Mida need tegevused on sinus arendanud, milliseid oskusi, teadmisi? Kas sinu huvisid saaks siduda tulevase erialaga?

Kogemused

Mõtle, millistes projektides sa oled osalenud, milliseid üritusi või uurimistöid läbi viinud. Äkki oled teinud vabatahtlikku tööd? Ehk oled sa elanud/õppinud/töötanud välismaal? Oled esinenud teiste ees?
Mõtle, mis on sulle nende ettevõtmiste juures meeldinud ja mis on sul hästi välja tulnud. Kas seal on midagi, mida sa tahaksid korrata, veel teha?

Oskused

Olles eelnevalt mõelnud oma hobide ja kogemuste peale, võid kirja panna, milliseid oskusi sul on (nt koostöö-, esinemis-, programmeerimisoskus, sotsiaalmeedia postituste tegemise oskus, söögi valmistamise oskus jms). Nii saad hea ülevaate, millega oled kokku puutunud.

Tugevused

Mõtle, mis sul eriti hästi välja tuleb. Meenuta, mida on su sugulased, sõbrad, tuttavad maininud, milles sa osav oled.

Arendamist vajavad küljed

Samuti võiks tähelepanu pöörata ka nendele aspektidele, mida sa enda juures täiendada ja arendada tahaksid – võib-olla on oskusi, milles sa veel väga osav ei ole ning mis vajavad rohkem tööd.

Omadused

Kuidas sa ennast iseloomustaksid, milliseid omadusi välja tooksid? Jällegi saad tugineda kogemustele, vaadata, kas sinu hobid on mõnda omadust arendanud.

Tallinna Ülikooli astuda soovijatel on võimalik tulla ka karjäärinõustamisele. Infot leiab siit: http://www.tlu.ee/et/career

Jaga
Kommentaarid