Tundub, et kõik joovad. Valitseb jaanalinnupoliitika, teades et alkohol keerab pikapeale tuksi südame, veresooned, maksa, neerud, seksuaalelu, inimsuhted ja kõik muu, mille korralikus funktsioneerimisest inimesed justkui huvitatud peaksid olema, juuakse siiski. Siinkirjutaja tuttavatest 16-25 aastastest inimestest on üks (!) täiskarsklane ning üks, kes piirdub tavaliselt klaasi veiniga. Kõik ülejäänud, keda polegi nii vähe, võtavad nädalavahetustel suht mõnuga napsu.

Alko ja autorool

Rääkimata sellest, et nii mõnedki ronivad pärast napsutamist autorooli. Meenutagem, kui paljud poliitikud näiteks viimase paari aasta jooksul purjuspäi autoroolis vahele on jäänud. Andres Tarand, Kalev Kallo, Kristiina Ojuland, Georg Pelisaar ning päris mitmed veel. Mainitud inimesed ei põhjustanud inimohvritega avariisid, küll aga paljud teised. Igal aastal kaotab hulk inimesi just alkost põhjustatuna oma lähedase. Olgu see siis purjuspäi sõitma läinud mees või joobes juhi bemmile ette jäänud laps.

Juba varajasest noorusest saati harjuvad noored inimesed napsutama. On ju alkoholi kättesaamine nii lihtne ning pealegi - kõik ju joovad. Miks mina ei peaks?

Alkohol võimutseb õhtustes reklaamides, filmides, poliitikas, kõiges. Isegi kirjandusest leiame hulga viiteid alkoholile. Erich Maria Remarque'i, olgu ta siis nii hea kirjanik kui tahes, "Arc de Triumphe'i" peategelaseks pole mitte inimesed vaid üks kaval naps - õunaviin elik calvados. Ning alkoholist on läbi immutatud ka paljude teiste kirjanike teosed.

Pole saladus, et enamus noorte esimesi seksuaalsuhteid leiab aset purjuspäi. Mõned harjuvad sellega nii ära, et kaine peaga ei hakka enam üritamagi. Eriti kui tegu ehteestlaslikult häbelike inimestega. Alko võtab piirid maha, miks mitte?

Appi, pusle!

Iseasi, kui hea on hommikul ärgata lõhkuva pea, kõrbeva kurgu, uriseva sisikonna ning tundega, et kohe-kohe läheks kraanikaussi vaja. Ning hakata meenutama, mida eile õhtul sai tehtud. Kas kondoomi oli ikka meeles kasutada? Ning kui ei olnud, missugune peaks välja nägema laps, kes on sündinud kahe purjus inimese seksuaalvahekorrast?

Lõhkuva pea ja muu osas leiab abi küll. Läbi aegade on soovitatud rohket veejoomist, C-vitamiinide neelamist, keefirit, sooja suppi, aspiriini ja igasuguseid teisi vahendeid. Ka füüsiline töö või sport aitab mürkained organismist välja uhta. Ning ka peaparandus ehk siis mürgiga mürgi välja ajamine avitab vahel. Ehkki pohmelusega võetud peaparandusõlu või sujuvalt viia uue joominguni ja uute tegudeni. Mida teadupärast alkohoolikute keeles nimetatakse tsükliks.

Ent kõige muu osas? Kuidas jagu saada tundest, et oled midagi valesti teinud, kuidas saada pusle kokku? Mis ravib sedasorti pohmakat, kassiahastust?

On fakt, et parim pohmakaravim on preventiivne ehk siis ennetuslik. Teisisõnu: parim pohmakaravim on lihtsalt mitte juua. Sest tõeliselt hea on ärgata hommikul üles ilma järelnähtudeta, mäletades kõike sündinut ning asuda reipalt uue päeva kallale, selmet pool päeva nurgas väriseda.

Rääkimata sellest, et seks on kaine peaga 100 korda parem.