20. oktoobril helistas Zandile väidetavalt eesti aktsendiga inglise keelt kõnelev mees ja nõudis temalt 10 000 eurot. Novembris saab Zand väidetavalt veel kõnesid, kus nõutakse juba kuni 150 000 eurot ja tasumata jätmisel ähvardatakse pöörduda meediaväljaannete poole Zandi mustamiseks.

Iraj Zandi advokaat Indrek Leppik esitab prokuratuurile kaks kuriteokaebust. Esimene kaebus esitatakse 23. oktoobril seoses kolm päeva varem saadud ähvarduskõnega. Teine kuriteokaebus esitatakse advokaadi poolt 22. novembril seoses eelnevatel nädalatel tehtud ähvardustega.

Prokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina kinnitab, et prokuratuurile on esitatud kaks kaebust seoses Iraj Zandiga, kuid kriminaalmenetluse alustamiseks alust ei ole.

"Tõepoolest esitati prokuratuuri kaks kuriteokaebust ning paluti alustada kriminaalmenetlust väidetavate väljapressimiste ja ähvarduste kohta. Prokuratuur tutvus väljatoodud andmetega ning asus seisukohale, et kriminaalmenetluse alustamiseks alust ei ole. Sellest teavitati kuriteoteate esitajat ning lisaks tutvustati edasikaebamise korda.

Esimeses avalduses kirjeldatud väidetava kuriteo puhul toimus sündmus tervikuna välismaal, puudusid mistahes viited, et sellega oli seotud Eesti Vabariigi kodanikud. Seetõttu puudub Eesti õiguskaitseorganite pädevus hinnata kuriteotunnuste esinemist või puudumist.

Teise pöördumise kohta tehtud kriminaalmenetluse alustamata jätmise otsustus ei ole veel jõustunud, kuna vaidlustamise tähtaeg ei ole möödunud," kommenteeris juhtumit prokuratuuri esindaja.