Uurida võtsime Harku järve, Stroomi ja Pirita rannaliivad. Et asjale puust ja punast tooni juurde anda, ehitasime igas rannas umbes ühelt ruutmeetrilt leitud esemetest väikesed kunstiteosed. Ehk tegime sama, mida näiteks sinu laps rannas olles teeks.

Harku järv

Harku järve äärne liiv lausa kubises suitsukonidest. Võib juba ette ruttavalt teatada, et testitutest osutus see kõige konirohkemaks rannaliivaks.
Winstoni suitsukoni jäi pihku isegi siis, kui käsi lihtsalt liiva sisse pista! Lisaks sisaldas meie ruutmeeter kahte pudelikorki ja linnusulgi.

Vesi oli mitteahvatlevalt roheline ning rannavalve konteineris istuvad neiud teatasid, et lehviva kollase lipu põhjuseks on just mürgiste vetikate vohamine. Sellegipoolest leidus omal vastutusel suplejaid.

Stroomi

Stroomi rannas ei jõudnud paari sammugi astuda kui silma säras klaasikild. Teine kild oli kümne sentimeetri kaugusel ja siis leidus kolmaski ja neljas.. viies... Peagi ehitasime ruutmeetrilt leitud klaasikildudest, konidest ja plaastrist väikese dinosauruse.
Edasi jalutades sundis südametunnistus korjama ligi kahtkümmet teraavat liivasugulast ning neid prügikasti viskama. Samas silma hakanud kasutatud kondoomi jätsime hetkeemotsiooni ajel oma kohale. Muidu oli liiv meeldivalt pehme ehk peeneteraline.

Veejoon koosnes aga mustast mere poolt kingitud jääkollusest, mis suutis käed suhteliselt seebikindlalt ära määrida.
Üks huvitav elujärje eurotsoonis paranemise märke on suurenenud sihvkad. Päevalilleseemnete kestade asemel kaunistavad pinkide lähedal asuvat rannaliiva kõrvitsaseemnete omad.
Põõsa alla jätsime aga pisikese, justkui kellukesena heliseva konidest krooni. Et keegi märkaks ja üllatuks rõõmsalt.

Ka Stroomi suplejaid hoiatas kollane lipp.

Pirita

Pirita ranna esmamulje oli kõige puhtam. Leidus vaid mõningaid pooleldi suitsetatud Marlboro ja Pall Malli konisid. Kohe näha, et kõvemate kärbeste rand!
Esmamulje on teadagi petlik ja veidi jalga liivas liigutades paljastusid ka meie järjekordse liivalossi ehitusmaterjalid - konisid ruutmeetril küll ja veel! Lisaks pulgakommi pulk ja kuuekroonine bussipilet. Kas sellisega saab tõepoolest veel liigelda?
Kahjuks olid kadunud või ära aetud rannale ilmet andvad pirukate ja jäätiste müüjad, keda Stroomil võis hulganisti kohata.

Vesi oli Pirital kindlasti kõige selgem ning veepiir puhtaim. Lehvis roheline lipp.