23. juunil kell 22.00 algab Tartu Tamme staadionil suurejooneline tantsuetendus “Jaaniöö müsteerium”. Etenduse lavastaja Renee Nõmmik lubab tempokat ning põnevust ja müstikat täis öist pidu – arvestades muidugi, et meie ööd on pilvitu taeva korral piisavalt heledad. Ettevõtmist on nimetatud ka Eesti esimeseks öötantsupeoks. Esimesena astuvad üles leedulased, seejärel lätlased ja viimasena Eesti tudengid. Just viimased annavad peole uut värvi, tuues väljakule ka kaasaegse tantsu.
Tegelikult olid Renee Nõmmiku plaanid hoopis suuremad: teha koostööd kolme riigi kõrgkoolide kaasaegse tantsu õppekavade vahel. „See oleks võimaldanud teemale läheneda veelgi loomingulisemalt ja teha koostööd veelgi huvitavamal kujul,“ kinnitas Nõmmik. „Praegu on see nagu merepõhja maetud pärl.“

Muidugi unistab Nõmmik sellest, et see pärl üles korjata ning noorte ja tudengite tasandil rohkem naabritega koostööd teha, aga see pole lihtne. Leedulased ja lätlased otsustasid Gaudeamusele sõitmiseks anda raha ainult rahvatantsijatele, aga ka Tallinna Ülikooli tudengid ja vilistlased, kes Nõmmiku käe all üles astuvad, teevad seda suuresti õhinapõhiselt. Eesti programmi kaasaegse tantsu osas töötab koreograafia loomise ja protsessi organiseerimisega ka ülikooli õppejõud Tiina Ollesk.
Tallinna Ülikooliga on seotud ka nn tuletantsijad, kes astuvad üles riikide esinemiste vahel ning neid juhendab ülikooli vilistlane Katrin Essenson.

Etendus saab olema intrigeeriv, aga ka romantiline. Noormees ja neiu armuvad, kuid Juhani Pütsepa loost lähtudes ei lasta neil koos olla. Samas kutsuvad just nemad esile sündmused, millest sünnib jaanipäeva lõkete tava. Kasutusel on väga suur valguspark, elav tuli ja valgussümboolika. Etenduse muusikaline kujundaja on Ardo Ran Varres, valguskunstnik on mitmel korral aasta valgustaja tiitli võitnud Meelis Lusmägi. Üliõpilaste festivali Gaudeamus korraldatakse 1956. aastast. Seekordne pidu toob 22.–24. juunil Tartusse ligi 4500 esinejat.

Jaga
Kommentaarid