Äärmiselt huvitav toit!

Õiges pidulauarosoljes on ikka heeringas sees. Selles pisut vindiga rosoljes on suitsheeringas, mille tõstavad taldrikule ka veendunud heeringapõlgurid. Kartuli kohta täidab tervislik kikerhernes, mis sobib salatisse hästi.

100 g suitsuheeringat
400 g peeti
2 dl kappareid
1 õun
2–3 keedetud muna
1 sl hakitud aed-leeskputke
3 dl kikerherneid

HAPUKOOREKASTE:
3 sl (klassikalist, soja- või jogurti-) majoneesi
500 ml salatikoort
0,5 tl sinepit
0,5 tl suhkrut
soola ja pipart

1    Haki keedupeet ja õun kuubikuteks. Parim on ikka enda keedetud peet, sest miskipärast on ta magusam ning maitserikkam. Tükelda ja vajadusel puhasta suitsuheeringas, nõruta kikerherned ja kapparid. Kasuta suuri kappareid, sest pisikesed kaovad salatisse ära, ent suured mõjuvad mõnusa “hapukurgina”. Suurtel kapparitel eemalda varred. Muna peenesta kahvliga ja sega kogu salatikraam hakitud ürtidega.
2    Sega kokku koorekaste ning vala salatile. Keeruta läbi ning jäta maitsestuma. Serveeri kapparikuhja ning valge hapukooremütsi, murulaugupuiste või marineeritud kurkidega. Liuale asteta täidetud munad, kus munavõi all peidus päris heeringa killukesed.