On enesekindlaid juhte, kes jõuavad oma sihtmärgini kiiremini kui teised. See aga tähendab, et nad on julgenud minna mööda vähetuntud kõrvalteid, selle asemel, et turvaliselt koos teistega peateel kulgeda. Ise läbi kogetu põhjal on kõige lihtsam näidet tuua: osalen enda meeskonnaga noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammis ENTRUM ideega luua toode Kinkur ehk helkur, mida saab kasutada kingalusikana. „Miks ometi?!“ ei väljendanud inimesed oma imestust läbi lillede, soovides teada, kuhu ma sellise mõttega jõuda kavatsen. Nüüdseks võin vastuseks öelda, et olen jõudnud enda seatud sihtpunkti: osata vääriliselt hinnata õppetunde ja olla julgem. Teha midagi, mille kohta kuuldes inimesed alguses naerma puhkevad, kuid hiljem tunnustavalt õlale patsutavad, annab tohutut motivatsiooni.

Võtsime oma meeskonnaga riski, leidsime tahtejõu ja vajutasime gaasi. Nüüdseks on meie ideest saanud reaalsus. Noored peaksid endale teadvustama, et neis on jõudu teha muudatusi. Enamasti hoiab nende muutuste ellu viimist tagasi hirm: võib ju olla meeletult hea mõte ja tahtmine, kuid kui jänes siiski süütu näoga ligi tikub, ei ole julgust astuda otsustavat sammu. Kõige hullem, mis juhtuda võib, on tegelikult kasuliku õppetunni saamine.

Leides aga võimaluse välja paista, on kerge minna libedat teed ehk tormata üksiku hundina kõikidele katsumustele vastu, et ennast tõestada. Isegi kui julge hundi rind on rasvane, võib ka temal ühel hetkel jõud raugeda ja kui ollakse enda ümbert kõik teised minema tõrjunud, pole järel kedagi, kes uuesti jalule aitaks. Parimal juhul on võimalik end uuesti üles töötada: leida taaskord motivatsioon teele asuda, otsida inimesed, kes pole probleemide tekkimisel sündmuskohalt põgenenud ja mitte minna kergema vastupanu teed, näidates allaandnult suunatuld peatee poole.

Peab tunnistama, isegi kui sihtmärk on paigas ja jänes ennast ei ilmuta, siis vahel annab endast märku selline müütiline olend nagu lohe, laiskuse lohe. Lihtsalt kaob motivatsioon ja siht mattub ebamäärasesse uttu. Siinkohal tulevad jälle mängu inimese kaassõitjad. Alati on uhke tunne midagi täiesti üksi saavutada, kuid kui olen loonud enda ümber õige meeskonna, siis kohusetunne nende ees ei luba loorberitele puhkama jääda ja lohe ise võib rahulikult koos uduga olematusse lennata.

Tahan öelda, et on oluline haarata rooliratas ja tegutseda enda eesmärkide nimel, kuid nende saavutamiseks tuleb olla piisavalt julge, et eksida ja tehtud vigadest õppida. Zig Ziglar on öelnud: “Sa ei pea olema suurepärane, et alustada. Küll aga pead Sa alustama, et olla suurepärane.” Kõige olulisem ongi teha esimene samm, võtta vastu otsus midagi korda saata. Sellest saab alguse ise enda elu juhtimine. 

Käesolev artikkel pälvis 1. koha ENTRUMi ja Noorte hääle esseekonkursil "Juhin oma elu ise!".