Koolitusel edastati uusi teadmisi peamiselt mitteformaalses hariduses kasutatavate meetodite, nagu rollimäng, ajurünnak, arutelu, simulatsioon, ergutusmängud, rühmatööd jm, abil. Kõik rakendatud meetodid olid üles ehitatud põhimõttele „õpi läbi tegevuse“ (ingl k learningbydoing). Järgnevalt aga teadmised-soovitused, mida kasutada töös noortega.

Peamised tööotsimise viisid:
1. kohalik tööbüroo, Eestis Töötukassa;
2. kohalik meedia (k.a sotsiaalmeedia);
3. internetiportaalid, Eestis cvkeskus.ee, cvonline.ee jt;
4. rahvusvahelised kanalid (nt EURES-e portaal).
PS! Mõtle järele, ehk on sul hoopis mõni seni ühiskonnas realiseerimata idee, mida teostada. Võib-olla peaksid palgatöö tegemise asemel looma enda ettevõtte ja olema iseenda ülemus. Selle kohta loe SIIT!

Kuidas valmistuda töö otsimiseks ja intervjuudeks?
1. Ole paindlik. Valmisolek erinevateks olukordadeks, nõudmisteks jm näitab sind vaid positiivsest küljest.
2. Ole punktuaalne. Õigel kellaajal kohal olles näitad oma suhtumist ja tõsiseltvõetavust.
3. Kirjuta oma CV-sse või räägi töövestlusel reaalsetest töökogemustest, nii väldid hilisemaid probleeme. Kui sul puudub igasugune töökogemus, ära häbene seda. Räägi oma õpingute ajal omandatud kogemustest ja oskustest (nt kui oled teinud ja presenteerinud mõnda esitlust, on sul esinemiskogemus; kui oled osalenud mõnes pikemaajalises tiimitöös, on sul meeskonnas töötamise oskus).
4. Näita üles austust selle koha suhtes, kuhu oled tulnud töövestlusele: riietu sobivalt, suhtle vastavalt viisakusreeglitele, ole täpne.
5. Proovi intervjueerijat positiivselt üllatada – ole teadlik ettevõtte taustast, räägi lisaks oma teadmistest ja kogemustest, mida CV-s pole kirjas.
6. Ole kannatlik. Unistuste töö ja palk ei saabu päevapealt, selleks tuleb vaeva näha.

Nõuandeid CV koostamiseks:
1. Proovi erinevaid CV tüüpe. Loomingulisust nõudvale töökohale kandideerides oleks üsna maitsetu saata tavaline tabeli tüüpi CV või ehk soovid enam rõhutada oma oskusi, mitte niivõrd töökogemusi. Kasuta erinevaid võimalusi ja oma fantaasiat, et luua just kandideeritavale töökohale sobiv CV. Mõned näited siit: http://www.cvspecial.com/three-types-of-cv, google creative CV.
2. CV-d saates peaksid alati lisama ka motivatsioonikirja. See ei tohiks aga olla jutustavas vormis koopia sinu CV-st, vaid selle täiendus. Kirjuta sinna endast ja sinu kandideeritavale töökohale sobivatest isikuomadustest ning oskustest ja miks peaksid just sina olema parim valik.
3. Pea meeles, et CV on kõige esmane informatsioon, mille põhjal loob tööandja sinust esmase mulje. Kui CV on lohakas, halvasti loodud või muul moel sobimatu, ei hakka ta oma aega motivatsioonikirja lugemisele isegi mitte kulutama.

Lisaks töö otsimisele ja tööle kandideerimisele on olulised ka oskused. Koolituse raames tutvustati kümmet peamist oskust, mida on vaja edukaks sisenemiseks tööturule. Nendeks on kommunikatsiooni, sotsiaalsed, juhtimis-, aja planeerimise, eelarve koostamise ja finantsilised, „kuidas müüa”, IT, uurimis- ja arenemis-, tervisliku eluviisi ja rohelise mõtlemise oskused.
Töö otsimise ja sinna kandideerimise protsess on paljudes riikides üsna sama. Peamine on esitada õigeid fakte ja jätta endast (esmalt CV põhjal, seejärel töövestlusel) hea ja tõsiseltvõetava töötaja mulje. Tuleb olla kannatlik ja leppida esialgu ehk mitte nii meeltmööda töödega, küll ajapikku jõuad enda unistuste tööni. Jõudu ja loomingulisust tööturule sisenemiseks!