"Loomulikult olen väga elevil! Vaevalt, et ma täna magama lähen – oht stardi mahamagamiseks oleks liiga suur, nii et ilmselt veedan mõnusalt reede õhtukest ja kella poole viiest hakkan põnevusega Arianespace.tv veebilehte kiikama. Suurem tähistamine käib satelliidi juhtimiskeskuses Tartu Observatooriumis, kus ESTCube-1 tiim vaatab kosmosefilmide klassikuid, tähti ja planeete ning varahommikul orbiidile kihutavat kätetööd."

Peek ütleb, et on suure huviga ESTCube-1 arenguprotsesse jälginud ning see start on tähtis hetk mitmeski mõttes. "Eriline suursündmus muidugi satelliidimeistritele ja ligi sajale asjasse panustanud tudengile, aga ka Eesti riigile, kes teeb oma esimese reaalse sammu kosmosesse."

"Meie täheteadlased on vägevad tegelased – lisaks Struvele ja Öpikule peaks iga inimene teadma astrofüüsik Jaan Einastot, kes avastas tumeda aine ning universumi kärjekujulise struktuuri. Ja nüüd liigume me ka reaalselt kosmose suunas – meie väikse kosmoselaeva missiooniks on ju katsetada tulevikutehnoloogiat ehk siis elektrilist päikesepurje, mille abil kunagi päikesesüsteemis ringi seilata."

Ingrid Peek on ESTCube-1 stardi eel R2 saates “Hallo, Kosmos!” palju kosmonautika teemat käsitlenud. Mis saatejuhile selle juures pinget pakub?

"Olen uudishimulik inimene ja nii nagu põnevad müstilised sisekosmilised dimensioonid huvitab mind ka teadus, tehnoloogia ja futuroloogia. Vaadates, mis kiirusel ja võimsusel toimuvad praegu kõikvõimalikud kosmosesuunalised arengud, siis on lootust, et ühel päeval mitte väga kauges tulevikus lendavad ilmaruumis lisaks kosmonautidele, astronautidele, taikonautidele ringi ka estronaudid."

Kuula Raadio 2 saadet “Hallo, Kosmos!” satelliidimeistritega
.

Vaata otsepildis kosmoseajalugu Fortest.