28-aastane Helar Laur, kes hetkel töötab Hilton Tallinn Parkis Food&Beverage Supervisor’ina, on leiba teeninud nii Inglismaal kokteilibaari juhatajana kui ka juhtinud kodumaal erinevaid restorane. Mai lõpus seisab tal ees uus väljakutse, Helar asub tööle Hiltoni keti hotelli Maltal, mis on tema praegusest töökohast kolm korda suurem hotell ning kus asub Euroopa suurim konverentsikeskus.

Helari sõnul langes tema otsus Malta kasuks mitmel põhjusel. Esiteks on see hea võimalus karjääriredelil edasi liikuda ja ametipositsioonil tõusta. Lisaks on uues riigis soojem kliima, mis on noormehele meeltmööda. Helar annab oma kogemuste puhul paar näpunäidet, mida silmas pidada, kui plaanid välismaale tööle minna.

Isikuomadused, mis viivad edasi

Eelkõige on vaja pealehakkamist ja soovi edasi liikuda. Ilma selleta võibki mõte vaid mõtteks jääda. Lisaks sellele on vajalik väga hea suhtlemisoskus ja seda nii klientide kui ka meeskonnaga. Tihti minnakse välismaale tööle just teenindussektorisse. Töötades teenindussektoris, näiteks hotellis, on väga palju situatsioone, mida on vaja päevast päeva lahendada. Muidugi on oluline ka hea stressitaluvus. Vahel kõnnid, käes kolm telefoni, ning pead lühikese aja jooksul tegema olulisi otsuseid.

Rahvusvaheline ettevõtte hüppelauaks

Kui mõte välismaale tööle minna on tulnud, on üks võimalusi alustada n-ö teerajamisega kodumaalt. Mitmete rahvusvaheliste ettevõtete tööpoliitika näeb ette, et pärast teatud töötatud aega, saab kandideerida sama ettevõtte teistes riikides asuvatele töökohtadele. Hiltonis on selleks ühe aasta piir. Pärast seda saavad töötajad õnne ja oskusi proovida teistele ametikohtadele kandideerides üle kogu maailma. Seega võib kodumaal asuv töökoht olla heaks hüppelauaks rahvusvahelisele karjäärile

Tee kodutöö ära

Töökoht välismaal nõuab ka suurt ettevalmistust kohapeal – elukoha otsimine, pangakaartide jms taotlemine. Kui kandideerid sama ettevõtte teises riigis asuvale positsioonile, on tihti firmal oma sisseelamisprogramm, mis pakub alustavale töötajale majutust, aitab tööviisaga, annab nõu kohaliku eluolu kohta jne. Nii jääb aega rahulikult uue keskkonnaga kohaneda ja kiiremini tööga alustada. Alati tasub uurida, milliseid võimalusi ettevõte pakub.

Omal käele välismaale tööle minnes tuleb arvestada suure eeltööga, et ennast uues kohas sisse seada. Uuri riigi, kultuuri, kommete ja asjaajamise kohta. Lisaks tuleks hakata aegsasti majutust otsima, kuna ajutise pinna üürimine võib kalliks osutuda.

Paberid varakult korda

Isegi kui veel töökoht välja valitud pole, tasub juba aegsasti ettevalmistusi teha, et saaks piisavalt kiiresti kandideerida. Ei tahaks ju, et unistuste töökoht jääks mõne dokumendi taha, mida ei saa piisavalt kiiresti esitada. Selleks tuleks juba varakult koostada ingliskeelne CV, koguda soovituskirju, mida välismaale tööle minnes sageli esitada tuleb. Kui juba kandideerimisprotsess algab, võib ajakava olla tihe ja paberite otsimisega kiireks minna. Näiteks kujunes Helari sõnul tema Malta hotelli kandideerimine umbes ühenädalaseks protsessiks ja kõik käis väga kiiresti. Pärast CV saatmist tuli Skype’i teel teha tööintervjuu kohaliku hotelli personalijuhiga ja hiljem juba otsese juhiga.

Lõpetuseks soovib Helar tänada oma meeskonda suurepärase koostöö ja elamuste eest. Kindlasti jääb ta neid igatsema, kuid soovib neile tulevikuks kõike paremat.