Saa üle. Sellest ei saa lihtsalt niimoodi üle, et keegi ütleb "ära põe!". Küsi parem ärevuse käes kannatajalt, mis seda põhjustab, mida ta hetkel kardab ja kuidas ta end tavaliselt maha rahustab.

Sa teed sellega vaid endale halba. Inimesed, kellel on ärevushäire, muretsevad sageli enda tervise pärast palju rohkem, kui on tavapärane. Niisiis proovi hoopis rääkida mõnel teemal, mis viib mõtted ärevusest eemale.

Lihtsalt proovi rahuneda ja võta vabalt. Kõrvalseisjale võib tunduda olukord väga lihtne, sest ta ei tea, mida ärevuse käes kannatav sõber tunneb. Kui soovitad ärevusehäirega inimesel vabalt võtta, siis see on sama hea, kui öelda migreenihaigele, et ära valuta pead või nohusele inimesele, et ära lihtsalt nuuska enam. Parem meenuta ärevusehäire käes kannatavale sõbrale mingeid lahedaid aegu. Tuleta meelde mõni lõbus seiklus. Proovi ta mõtted mujale viia.

Võib-olla peaksid vähem sellele mõtlema. Ärevuses inimene arvab sageli, et temaga juhtub midagi halba. Negatiivseid mõtteid justkui tuleb lademetes peale. Ärevuses inimene ei saa seda ise kontrollida. See lihtsalt on nii. Aitab jällegi mõtete mujale suunamine.

Äkki vajad drinki? See aitab äkki korraks, aga kindlasti pole sellest suures piirdes abi. Lisaks võib pidev joomine tekitada sõltuvuse. Kusjuures paljudel ärevushäirete all kanntavatel inimestel on alkoholiprobleemid. Palju parem abimees on trenn.

Ära stressa! Stress ja ärevus pole sama asi. Stress tuleneb ülekoormusest. Stress on justkui reaktsioon ohtlikule olukorrale. Ärevuse ja stressi sümptomid on mõneti sarnased, kuid samas on tegemist erinevate asjadega. Ärevus püsib näiteks palju kauem aega kui stress. Saad hoopis ärevuses inimest aidata, kui lased tal rääkida ja kuulad ta ära.

Oeh, ma olen ka stressis. See jätab ärevuses inimesele mulje, et sa ei mõista teda. Samuti jätab see tunde, et tema ärevusseisund on su jaoks tühine. Uuri parem, mis tekitab ärevust ja proovi viia mõtted millelegi lõbusale.

Ära põe väikeste asjade pärast. Ärevushäire all kannatava inimese jaoks pole "väikseid asju". Ka väiksemgi mure võib näida ilmatu suurena. Proovi parem ärevuses inimesest aru saada ja teda aidata mõistmisega.

Paljudel inimestel on mitu korda hullem olukord. See on kindlasti lause, mida peaksid vältima! Kui inimene kannatab ärevuse käes, siis see ongi tema jaoks väga hull olukord. See, kas keegi teine on kuskil mujal suuremas ärevuses, pole sel hetkel tema jaoks oluline.

Sa tekitad endale ise probleeme. Ärevushäiret ei saa selle all kannatav inimene kontrollida. Kui ta hakkab ühtäkki millegi "tühise" pärast põdema, siis see on tema jaoks päris oluline asi. Sa ei saa kunagi kellelegi öelda, et tema tunded pole tähtsad. Inimesed on erinevad. Parim, mida saad teha, on proovida mõista.

Allikas: Reader's Digest