Ole kirglik. Üks suurimaid väljakutseid on õige asja leidmine, mille vastu tunned suurt kirge ja mis on su kutsumus. Veel suurem väljakutse on aga mooduse leidmine, kuidas see asi enda jaoks raha panna teenima. Näiteks nii sai rikkaks ärihai Warren Buffet: ta tegi kirega seda, mis talle meeldis. Ei maksa end lasta teiste juttudest heidutada. Kõigile ei meeldigi alati see, mida teed. Hoia pea püsti ja aja oma asja.

Kirjuta kõik üles. Richard Branson on mitmel korral öelnud, et talle meeldib teha nimekirju kõiksugustest asjadest. Branson kirjutas ühes oma blogipostituses, et on terve elu teinud igasuguseid nimekirju: ideedest, äridest, mida ajada ja inimestest, kellega oleks kasulik põhjusel või teisel suhelda. Branson soovitab kirja panna iga idee, mis tundub vähegi asjalik ja pähe tuleb. Lisaks on Bransoni sõnul nimekirjad head abimehed, kui soovid endale seada rahalisi eesmärke.

Asi pole alati õnnes või oskustes. Lihtne on öelda, et oled edukas, sest olid õigel ajal õiges kohas. Lõppude lõpuks ei tule ükski edusaam ilma raske tööta. Vähemalt annab sellist nõu hip-hopi ärimees Sean Combs. Mees ütles Forbesile, et 12-aastaselt sai talle selgeks üks asi: kui pakud inimestele parimat teenindust, mis on tavapärasest erinev, siis ollakse ka sinu vastu hea.

Ära ole upsakas. Microsofti looja Bill Gates muljetab, et edu on halb õpetaja. Mehe sõnul paneb liigne edukus paljud targad mehed arvama, et nad ei kaota kunagi milleski. Gates arvab, et kunagi ei tohiks kaotada teadmistejanu. Lisaks on oluline arusaam, et ka kõige edukamad võivad läbi kukkuda. Pole oluline, kui palju on sul tutvuseid või kui andekas oled, kaotada võid ikkagi.

Ole distsiplineeritud. See kehtib kõikidele elualadele. USA ärimees Mark Cuban juhib tähelepanu heale testile: kas suudad elada krediitkaardita? Cuban arvab, et inimene, kes kasutab elamiseks krediitkaarti, ei taha justkui kunagi rikkaks saada. Mehe sõnul on oluline arusaam, et raha tuleb koguda ja seda tuleb omakorda asjalikult kasutada. Rikkaks saamisel on oluline suuta ka asjadest lahti lasta. Näiteks investeerid millessegi ja hiljem müüd selle asja maha, saad kasumit ja investeerid raha millessegi uude asja.

Leida moodus, mis töötab just sinu jaoks. Uberi brändijuht Bozoma Saint John muljetab, et ainult nimekirjade tegemine oleks ta kõigest heast eemale hoidnud. Ühel hetkel avastas St. John, et kui ta teeb millestki plusside ja miinuste nimekirja, siis tavaliselt üritab ta end sellest välja rääkida. St. John lisab, et on olnud mitu juhust, kus ta teeb midagi täiesti õiget, kuid seda otsust ei saa nimekirja abil loogiliselt seletada.

Mõista, et miski pole lihtne. Amazoni tegevjuht Jeff Bezos juhib tähelepanu sellele, et kõik tähtsad asjad võtavad aega. Paljud inimesed kipuvad arvama, et nad suudavad omandada mingi oskuse kahe nädalaga, kui nad pingutavad selle nimel kõvasti. Tegelikult kulub oskuse omandamiseks aega pool aastat, kui selle nimel iga päev tööd teha. Inimesed, kes mängivad aga kahe nädala peale, on sageli need, kes jätavad asja unarusse, sest neil pole püsivust.

Surfa internetis. Finantsnõunik Suze Orman rääkis Oprahile, et ta vaatab iga kuu oma kulud üle ja märgib alla need, mis pole hädavajalikud ning vähendab neid, kuni sellistele asjadele kulub kõige rohkem sada dollarit. Lisaks juhib Orman tähelepanu internetis surfamisele ehk kui soovid midagi osta, siis külasta erinevaid lehekülgi ja uuri, kust saad selle toote soodsaima hinnaga. Näiteks Eestis võid teha nii, et kui soovid osta mõnda elektroonikatoodet, mine Hinnavaatluse veebilehele (hv.ee) ja uuri, kus seda kõige soodsamalt müüakse.

Sul pole vaja raha, et teha raha. Daymond John rääkis CNNile, et iga kord, kui tal läks millegagi hästi, polnud raha kunagi osa sellest. Mees lisab, et tõenäoliselt teab iga ettevõtja, et ühtegi ettevõtet ei saada ainult edu. Vahel tuleb osata ka kaotada.

Hoia oma rahaasjadel silm peal. Nasty Gal ja GirlBoss Media looja Sophia Amuruso räägib, et inimese võivad laostada pisikesed asjad. Näiteks muljetab ta omast kogemusest, et kui reisis ühest osariigist teise, polnud tal sageli kindlat aadressi ja seetõttu ei saanud ta arveid sageli õigel ajal kätte. Nii kasvasid mõned arved aga üle pea.

Ole realistlik. Faktid on faktid ja nende eiramine võib viia tõsiste vigadeni. Ettevõtja Jeff Bussgangi sõnul peaks alati lähtuma andmetest ja nende suhtes kriitiline olema.

Lepi kaotusega. Eduka pesufirma asutaja Sara Blakely on öelnud, et temal on aidanud edukaks saada piinlikest läbikukkumistest üleolek. Blakely sõnul on vigadest õppimine äärmiselt oluline, sest teadmatusest saab vigadest õppimise teel teadmine. Oluline on järjekindlus.

Noorena omanda teadmisi, vanemana teeni raha. Kirjanik ja ettevõtja Tim Ferriss arvab, et noorusaastaid on mõistlik kulutada teadmiste omandamisele. See ei tähenda mitte ainult kooliteadmisi, vaid õppimist mentori käe all. Kasuta võimalust töötada mõne oma eeskuju käe all ja ära pürgi kohe tema kingadesse, sest need võivad ilma kogemustepagasita suureks osutuda.

Oluline on plaan. Ära jäta oma raha niisama hooletusse. Õpi seda asjalikult planeerima. Plaan on oluline ka siis, kui raha napib.

Allikas: rd.com