Nii, nagu Linnateatri trupiga liitus mõni aasta tagasi kümmekond noort näitlejat ning lavastajat-dramaturgi, sai hiljuti värsket verd juurde ka Viljandi Ugala. Üks Ugala „uutest noortest“, Vallo Kirs, kannab klassikatekstide ning ajastuüleste inimlike teemade armastuse veregruppi. Linnateatris lavastamiseks valis ta autori ja materjali, mille kohta on ise öelnud: „Teataval määral — küll julgeid paralleele tõmmates — võiks öelda, et tegu on Ameerika Tammsaarega.“

„Mulle tundub, et Steinbeck osanud jutustada ühe väga puudutava ja meeldejääva loo inimeseks olemisest — selles loos on olemas kõik, saamaks ühendust nii ülevate kui alamate instinktidega inimloomusest. Aga ennekõike räägib see lugu minu jaoks sellest, kuidas unistades defineerime iseennast,“ põhjendab Kirs, miks langes ta valik just jutustusele „Hiirtest ja inimestest“. „Lisaks muule õnnestunud kontekstile — praegune aeg, võimalus töötada nende näitlejatega –, sobib see materjal ka väga hästi just Hobuveskisse.“

John Steinbeck kirjutas „Hiirtest ja inimestest“ 1930ndatel, ajal, mil Ameerikas valitses suur majanduskriis. Kaks sõpra, keda kehastavad Indrek Ojari ja Mikk Jürjens, saabuvad rantšosse tööle unistusega koguda natuke raha ja omaette elama asuda. Steinbecki väike rantšo on maailma minimudel, kus pannakse proovile need asjad, mida saab muuta, need asjad, mida ei saa muuta, ja me oskus nende vahel vahet teha.

Kirs, keda laiemalt teatakse Ilmar Raagi filmist „Klass“ ja seriaalist „Klass: elu pärast“, lõpetas 2013. aastal TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia lavastaja eriala. Samast aastast töötab ta Viljandi Ugalas nii näitleja kui lavastajana. „Me läheme teatrisse, et kohtuda teise inimesega ning saada enda eksistentsi kohta midagi enamat teada. Me võiksime saalist lahkuda kui mitte paremate, siis teadlikemate inimestena. Ma tahaksin teatrit luues pakkuda teatavat puhastumist,“ põhjendab noor lavastaja omaenda tee valikut ja visandab unistusi.

Koos dramaturg Tõnis Parksepaga jätkab Vallo Kirs väärt tekstide mõtestamist teatris (viimati Tammsaare „Vanad ja noored“ Vargamäel ja Dostojevski „Idioot“ Ugalas). „Hiirtest ja inimestest“ on seda lavastatud Eesti Draamateatris (1966) ja Ugala teatris (1993). Linnateatri lavastuse jaoks valmis Steinbecki jutustusest Kirsi ja Parksepa käe alt uus dramatiseering.

„Hiirtest ja inimestest“ kunstnik on Jaanus Laagriküll, valguskujundaja Emil Kallas ja muusikaline kujundaja Loore Martma. Mängivad Mikk Jürjens, Indrek Ojari, Aleksander Eelmaa, Alo Kõrve, Mart Toome, Henrik Kalmet, Kaspar Velberg, Märt Pius ja Maiken Schmidt.