Väärika alguse Merepäevadele annab maailmakuulsa parklaeva Krusenstern pidulik saabumine Lennusadamasse reede hommikul, sama päeva õhtul toimub Tallinna lahel suur merelahing viie ajaloolise laeva osavõtul ning uuenenud Noblessneri sadamas saab proovida oma oskusi muuhulgas traditsioonilises sportpurjetamises. Merepäevade piduliku avakontserdi annab Reisisadama laval Siiri Sisask koos Üle-Eestilise Noorte Sümfooniaorkestriga. Traditsiooniliselt toimub merepäevade raames ka Tallinna Sadama poolt korraldatav turismikonverents, millel läbiv teema sel aastal on „Mere ja linna kohtumispaik kui linnaruum ja sihtkoht“.

Tallinna Merepäevade korraldustoimkonna esimehe, Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul on Tallinna Merepäevade peamine mõte olnud algusest peale Tallinna kui merelinna ja merenduse propageerimine laiemalt ning Tallinna mereääre avamine linnarahvale ja linna külalistele „ Nii, nagu merepäevad on kasvanud aastate jooksul külastajate kui ka toimumispaikade arvu poolest, nii on igal aastal laienenud kultuuriprogramm, juurde tulnud erinevaid võimalusi meresõitu proovida ning ennast üldisemalt merenduses toimuvaga kurssi viia. Erinevalt paljudest analoogilistest festivalidest mujal maailmas, on tänu toetajatele enamus Merepäevade ettevõtmisi külastajatele tasuta,“ ütles Aas.

Tänavuaastased merepäevad pakuvad külastajatele omamoodi läbilõiget merenduse ja laevanduse minevikust, tänapäevast ja tulevikust. Inimesed saavad nautida ajaloo ilu Krusensterni ja teiste ajalooliste laevade pardal, kogeda mereromantikat läbi muistse merelahingu, samas jälgida kõigil kolmel päeval atraktiivset purjeregatti Tallinn Race, proovida ka ise kätt purjetamises ning tagatipuks tutvuda päris uue merelise meelelahutuse - veesurve jõul mere kohal lendamise ehk flyboardi ´ga.

Alates esimestest Tallinna Merepäevadest 2008. aastal on merepäevade külastajate seas ülimenukaks osutunud nn non-stop paadisõidud Reisisadama ja Lennusadama vahel ning loomulikult on see võimalus olemas ka tänavu. Pikemaid merereise Tallinna lahele korraldavad Reisisadamast Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi laevad „Hoppet“, „Blue Sirius“ ja „Kajsamoor“. Lennusadamas saab proovida sõitmist haabjatel ning Noblessneri sadamas eelkõige noortele mõeldud kahemehepurjekal RS Feva. Esmakordselt on Reisisadamas publikule külastamiseks avatud politsei- ja piirivalveameti uusim alus, multifunktsionaalne reostustõrjelaev „Kindral Kurvits“ ning samas saab tutvuda sel aastal oma 50. juubelit tähistava jäämurdjaga „Tarmo“.

Põhjust rõõmustamiseks on sel aastal ka pere pisematel, sest nii Reisisadamas kui Lennusadamas on avatud senisest suuremad lastealad, kus tegevusi jagub kõikideks päevadeks. Nii saavad väikesed merepäevalised võtta Reisisadamas tunde kloun Ummi tsirkusekoolis, veeta aega vägevas batuudimaailmas, süüa pannkooke või proovida Lennusadamas iidset origamikunsti, külastada lastemuuseumi Miia-Milla-Manda töötubasid, nautida Heino Seljamaa kohvriteatrit ja palju muud.

Kindlasti on merepäevadel oma koht ka nii öelda maistel tegevustel. Kolme päeva jooksul astub kolmes sadamas kokku üles üle 30-ne artisti ja esineja ning nagu ikka, on valdav osa nendest kontsertidest ja etendustest kõigile tasuta. Peale merepäevade avakontserti astub reedel, 12. juulil Reisisadama laval üles võrratu briti harf-kitarrist Jason Carter, kes ka varem mitmel korral Eestit külastanud ning kes on merepäevadeks kokku seadnud täiesti uue ja erilise kava. Lennusadamas on laupäeval, 13. juulil peaesinejaks Liis Lemsalu ning merepäevade vägeva lõppakordi annavad pühapäeval, 14. juulil Reisisadamas Lenna Kuurmaa ja Mihkel Raud koos ansambliga spetsiaalselt merepäevadeks valminud kontserdiga „Merelinn Tallinn“. Merepäevade pealava Reisisadamas on sel aastal kaitstud nii vihma ja tuule kui ka kõrvetava päikese eest, sest publik saab kõiki Reisisadama kontserte jälgida katuse all, suure merepaviljoni varjus.

Omaette sündmuseks on merepäevadel kujunenud laupäevahommikused päikesetõusukontserdid Tallinna lahel, mis sel aastal toimuvad kahel korral, väljumistega kell 04.30 ja 07.00 Reisisadama D-terminali eest. Imelise hommikumeeleolu loojaks on Triinu Taul oma kavaga „Äratus“.

Kõikides sadamates on avatud välikohvikud, Reisisadamas kaubandustänav ja Lennusadamas kala-ala, Reisisadama D-terminali kõrval, Kochi Aitade õuel meisterdavad viltijad, ehtekunstnikud ja sepad, Lennusadamas toimub iga-aastane uhhaakeetmise ja kalarappimise võistlus, oma väljapanekutega on kohal Rannarahva Muuseum, Lodjaselts, Rannamõisa selts ja Raudlaeva maja ning palju teised.

Tallinna Merepäevade peakorraldajad on Tallinna linn, Tallinna Sadam, Eesti Meremuuseum ja Eesti Ajalooliste Laevade Selts.