Samal päeval kell 16 avatakse Eesti Rahva Muuseumi Näitusemajas maketi- ja kostüüminäitus "Aeg ja ruum", mille kuraatoriks on teatrikunstnik Maarja Meeru. Näituse koostamisel on kuraator lähtunud kostüümidest, mida oleks huvitav vaadata nii kunstnikul kui publikul. Laval peab iga ajalooline kostüüm olema efektne. Teine teema on loominguline vabadus ja fantaasia: väljapanekus on ka väga vanu kostüüme ning makette, milles kohtuvad erinevad ajad ja ruumid.

Draama 2013 kuraatoriks on sel aastal kunstnik Iir Hermeliin ning festivali koondpealkirjaks Ruumimaagia. Kuraatori Iir Hermeliini sõnul pole tema jaoks ruumimaagia silmapette eesmärgil loodud illusoorne lava. See mõiste tähistab tema jaoks isehingavat makromaailma, kus valitsevad omad mängureeglid. See on nihkes reaalsusega ruum, kus kõike võib juhtuda ja mis ei allu tingimata füüsikareeglitele. Ruumimaagia on eriline lavastuse omaruum, see miski, mis tekib teatrisaali, lavastaja, kunstniku, helilooja, valguskunstniku, näitlejate ja teiste loojate õnnestunud koostöös.

Koos loomenõukoguga, kuhu kuuluvad lavastaja Aare Toikka, kunstnik Kristel Maamägi, dramaturg Siret Paju ning teatriteoreetikud Ott Karulin ning Kristiina Garancis, on kuraator põhiprogrammi valinud kaheksa lavastust: Hendrik Toompere „Kolm õde” (Eesti Draamateater), Lauri Lagle „Suur õgimine” (Teater NO99), Marat Gatsálovi „Tühermaa” (MTÜ R.A.A.A.M), Andres Noormetsa „Hamlet Anderson” (Endla Teater), Natalia Lapina „Koera süda” (Vene Teater), Aare Toikka „Faust”
(VAT Teater), Linnea Happoneni „Bistro Beyond” (Piip ja Tuut Teater), Roman Hovenbitzeri „Maria Stuarda” (Teater Vanemuine).

Lisaks on festivalil ka kõrvalprogramm "Särts!", kuhu kuuluvad lavastused, mis Iir Hermeliini sõnul tõstavad toonust ja panevad särisema: Renate Valme ja Kompanii Nii "Pung", Twisted Dance Company "Nox", Endla Teatri "Boyband", Von Krahli Teatri "Simulaakrum", Erik Alalooga ja Andreas W "Läbipõletajad", VAT Teatri "Hea, Paha ja Inetu", Cabaret Rhizome'i "Mutantants" ja NUKU Teatri "Metsik urisev õnn".

Piletid Draama etendustele on müügil Piletilevi müügipunktides.

Rohkem infot leiab festivali kodulehelt.