Vene publik hindab rohkearvuliste Venemaa külalisetenduste taustal festivali kõrget kunstilist taset, eestlastele on selle kõrval oluline ka võimalus vaadata etendusi sünkroontõlkega emakeelde.

Teatrifestival “Kuldne Mask” on praegusajal eriti tähtis pealinna kultuuri- ja ühiskondliku elu kontekstis.

Programm võimaldab Eesti publikul vaadata vene nüüdisteatri parimaid lavastusi. Ja mitte ainult pealinna teatrite lavastusi, avardades sellega ettekujutust tänapäeva vene tegelikkusest. Tutvustades üldinimlikel ideaalidel ja väärtustel põhinevaid maailmašedöövreid Venemaalt, lähendab festival eri kultuuride esindajaid.

2008. aasta festivali kavas on eri žanrite — draama-, tantsu- ja nukulavastused.

Festivali suursündmuseks on muidugi “Kirsiaed”, mille lavastas maailmakuulus leedu režissöör Eimuntas Njakrošjus ja kus esinevad nimekad vene näitlejad. See on vene näitekunsti realistliku kooli traditsioonide ja omanäolise leedu režissuuri ühendamise ainulaadne katse.

Traditsiooniliselt on festivali kavas “Kuldse Maski” jooksva aasta preemia nominendid.
Teatrikülastajad näevad lavastaja Sergei Zenovachi (Kuldse Maski 2007 preemia kolmekordne laureaat)lavastust “Mängurid” (N. Gogol), samuti “Kuldse Maski” mitmekordse laureaadi, Oleg Tabakovi poolt juhitava Moskva Teater-stuudio lavastaja Mindaugas Karbauskise uut tööd, mis on tehtud A. Platonovi proosateose “Jutustus õnnelikust Moskvast” põhjal.

Arvestades möödunud festivalil publiku ülisuurt huvi nukuetenduste vastu, näidatakse sellel aastal kahte Sankt-Peterburgi teatri Nukumaja lavastust. Need mõlemad on lavastatud minimaalselt teksti kasutades, mis võimaldab nii vene kui eesti lastel teatrielamust saada.

Programmis on ka tantsuetendus kategooriast „kaasaegne tants“. See on Peterburi Natalia Kasparova Tantsukompanii kaks balletti lühietendust. Festivali kavas on kuus nimetust.

Kokku on kavas etendada 12 etendust Tallinnas ja Tartus.

Festivali avamine toimub traditsiooniliselt Tallinna raekojas linnapea, ametiisikute ning eesti ja vene kogukonna loomeintelligentsi esindajate osavõtul.

Rohkem infot leiad SIIT.