Tervisliku ja terve inimese mure enda pärast peab algust saama juba nooruses. Kui kooliaastatel hoolitsevad selle eest vanemad, siis iseseisva elu hakul peaks mugavusele siiski kasulikku eelistama. Toome siin ära tähtsamate organite tööks vajalikud ained.

Nahk
Nahk on keha suurim ja laiaulatuslikum organ. Naharakud elavad ja surevad, vahelduvad pidevalt. Asenduvad uutega, kui mõni koht on kõvasti kannatada saanud. Tundub, et naha heaks ei saa me midagi teha, sest kõik toimib niigi hästi. Ometi võib teatud toiduga nahka tervemaks ning ka kaunimaks muuta.

Vitamiin C: vitamiin põhjustab hapniku paiskumist naharakkudesse. See lükkab naharakud kiiremini ja efektiivsemalt tööle. Tekib nahka trimmivat kollageeni, mis omakorda vanu armistunud kudesid ja sinikaid aegamööda tasandab ning kaotab. C-vitamiin on mõjus vahend nahavähi ennetamiseks.

Mida süüa: päevas üks keskmine apelsin või greipfruut.

Süda
Südamehaigustesse sureb maailmas igal aastal väga suur protsent inimesi. Mõõduka treeningu kõrval peaks kindlasti ka toidulaud hoolikalt valitud olema.

Omega-3 rasvhapped, mida leidub nüüd paljudes valmistoitudes, on just täpselt need õiged ennetusained. Osta võib neid ka kapslitena. Enamasti kasuliku kalaõlina müüdavad kapslid alandavad ohtlikku kolesteroolitaset veres, langetavad ka vererõhku ja annavad kehale kõvasti energiat.

Mida süüa: leidub ohtralt lõhes, makrellides ja sardiinides, apteegis kapslites või kompleksvitamiinides.

Luustik
Esimesena meenub kaltsium. Loomulikult on see luude kasvuks ja arenguks kõige vajalikum mineraalaine. Samamoodi loevad ka fosfaat, A-, C- ja D-vitamiinid.

Boori peeti pikka aega üsna tähtsusetuks mineraaliks inimese kehas. Nüüdseks on aga uurimused kinnitanud, et boori vajame kaltsiumi omastamiseks ning vajalike hormoonide tootmiseks.

Mida süüa: brokkoli, oad, viinamarjad, õunad, juust, sardiinid, lõhe.

Silmad
Ära muretse, kui sa pole eriti suur porgandisõber. Paljudes teisteski toiduainetes leidub vajalikku karoteeni.

Beeta-karoteen sisaldub A-vitamiinis, mis toimib antioksüdandina ja murrab vähki tekitavaid kemikaale, mis võivad õrnasid silmakudesid kahjustada. Samuti töötab kae ja muude silmahaiguste vastu.

Mida süüa: kaks keskmise suurusega porgandit, magusad kartulid, brokkoli ja muud rohelised köögiviljad sisaldavad endas juba korraliku päevase portsu vajalikku ainet. Seega tuleb ikka iga päev neid mitte nii maitsvaid juurikaid närida. Kõik ju hea eesmärgi nimel.