Noorte Hääl viis läbi koolitoidu reportaaži, milles osales kolm keskkooli õpilast, kes hindasid oma kooli toitlustamist. Õpilased hindasid toidu kvaliteeti, maitset, soojust, värskust ja teisi omadusi. Valimis oli kolm kooli, millest üks asub Õismäel, üks Tallinna erakool ning üks Tallinnast väljas.


Kool väljaspool Tallinna


Mis oli menüüs?


Testimise päeval pakuti koolilõunal kalkuni-makaroni pajarooga, millele sai soovi korral lisada ketšupit, ning kahte salatit: redise- ja oasalatit ning marineeritud kurke. Viimased on ilmselt õpilaste suured lemmikud, sest saavad alati kõige esimesena otsa.Joogiks olid meie söömamineku ajaks järel kahjuks küll vaid ainult jogurt, keefir ning tee tavapärase vee ja piima asemel.



Kuidas maitses?


Toit ise nägi välja isuäratav, ei lõhnanud kuidagi eriliselt (nagu kalatoidu päevadel tavaliselt kombeks on) ning oli soe nagu ikka. Lisaks kalkunilihale võis makaronide seast leida veel ka riivitud porgandit. Maitsestamisel on ilmselt lähtutud reeglist, et juurde saab alati panna, ära võtta aga mitte, nii et ka sel korral tuli nõudlikumal sööjal toidule ise soola või pipart lisada. Kuna koolis on üldjuhul lubatud võtta nii suur portsjon nagu sa ise soovid, sai ka sel korral taldrikutäiest toidust kõht kenasti täis. Tuleb tunnistada, et igaüks, kes toiduga ei pirtsuta, saab meie koolis alati söödud. Põhjust kurta üldiselt pole ning ilmselt peab mingi põhjus ikka olema, miks kõik alati kõige rohkem söögivahetundi ootavad.


Meie kooli toitlustus


Meie koolis pakutav toit on üldjuhul alati hästi maitsenud. Ma ei ole küll ka väga nõudlik sööja, aga midagi sellist, mida kohe üldse süüa ei kannata pakutakse ehk korra kooliaasta jooksul. Koolitoit on alati soe, salatite valik mitmekesine, toidu kõrvale pakutakse erinevaid puu- ja juurvilju ning isegi leivavalik täiendus sel aastal uue ning väga hea seemnesepikuga. Vahel korraldab toitlustusfirma näiteks Tex-Mex nädalaid, mis ka enamiku lemmikud on — nimelt pakutakse meile siis burritosid ning vürtsikaid kastmeid. Loomulikult on ka mõnda, mille üle viriseda — väga harva on toit hästi maitsestatud (kuigi õnneks on kooli poolt olemas nii pipar kui ka sool, et see viga ise parandada) ning magustoit supipäevadel on muutunud vägagi üksluiseks — enamasti on selleks kas lihtsalt koogitükk või marjakissell.


Erakool Tallinnas


Mis oli menüüs?


Testi läbi viimise päeval pakuti koolis juba hüüdnime “See kana-kalkuni või mis iganes linnulihakaste” saanud kana- juurviljakastet. Nimelt täiesti olenemata sellest, mis liha kokad toidu sisse panevad, näeb too linnulihakaste alati samasugune välja ja maitsevahe neil kastmetel puudub. Alati on kaste kollakat värvi, suurte lihatükkidega ja juur- või köögiviljadega. Kõrvale serveeriti kartulit ja riisi, mis on juba tavaks saanud. Salativalikus olid esindatud kapsasalat ja porgandisalat.



Kuidas maitses?


Toit oli minu maitse jaoks nagu alati suhteliselt hästi maitsestatud, kuid ma pole ka kõige nõudlikuma maitsega. Olen täheldanud, et paljud õpilased kasutavad siiski võimalust ja lisavad toidule soola või pipart, et sellele maitset anda. Olen kuulnud, et mõndades koolides pakutav toit on külm ja ei näe üldse hea välja, kuid õnneks ei ole ma seda oma koolis kunagi täheldanud. Õpilasi ootavat toitu hoitakse alati anumates, mille all on keev vesi, et toit soojas oleks ning õnneks näeb toit pea alati isuäravat välja ning lõhnab ka vastavalt. Eks muidugi mängib siin oma rolli ka õpilase tühi kõht.


Meie kooli toitlustus


Meie koolis on söömine organiseeritud nii, et õpilastel on võimalik endale kandikule tõsta erinevaid salateid (vahel 2, heal päeval 3 erinevat), teraviljatooteid, joogipoolist ning siis muidugi oma isu järgi ka sooja toitu. Viimastel aastatel on võimalik taimetoitlastel saada veel ka eraldi just neile tehtud toitu. Tore nähtus on ka viimasel ajal suhteliselt ebapopulaarsetel kalapäevadel pakutavate mereannitoitude kõrvale serveeritud toidud neile, kellele mereelanikest valmistatud road väga ei maitse. Teine selline mitte nii populaarne päev koolis on supipäev, mil küll pakutakse magustoitu, mis õnneks ei ole alati üks ja sama, vaid varieerub nädalast- nädalasse. Õnneks aga on kooli kokad aru saanud, et frikadellisupp ja muud laste ja noorte seas populaarsed supid tõmbavad lapsi oluliselt rohkem sööma, kui näiteks uhhaa ning pakuvad just neid suppe viimasel ajal rohkem.


Mustamäe kool


Mis oli menüüs?


Testimise päeval pakuti koolis juurviljasuppi. Nagu teisteski koolides, pakutakse supipäeval ka magustoitu.


Kuidas maitses?


Korralikult ära keedetud supp, mis oli piisavalt soe (mitte liiga kuum). Küll aga oli maitselt veidi mage, sisaldas liiga suuri kapsatükke ning liha oleks võinud rohkem olla.



Seekord pakuti magustoiduks pannkooke moosiga, mis maitses hästi. Pannkook ise oli aga külm ning maitsetu (“maitseb kui tallanahk!”) ja kuigi pildilt seda näha pole, serveeriti kooks mikrosuuruses taldrikul (alustassil). 



Meie kooli toitlustus


Koolitoidu menüü, mida õpilastele pakutakse, leiab ka meie kooli kodulehelt. Detailsele menüüle lisatakse ka toitainete sisaldus, kus on täpselt näha energiahulk ning valkude, rasva ja  süsivesikute sisaldus. Lisaks on märgitud ka portsjoni täpne suurus.


Koolitoidule võiks aeg-ajalt ette heita vaid vähest maitsestamist, mis on ilmselt tingitud sellest, et igaüks ise vajadusel näiteks soola lisada saaks.


Portsjoni suuruse üle võib keskkoolipoiss muidugi nuriseda, kuid suurema isuga õpilased saavad endale kodust näksimist kaasa võtta. Samuti on avatud kooli puhvet.