Arles: Ja kui ka poleks, siis arvan, et elukutse valik on nii isiklik teema, et siin tuleks igal juhul oma sisetunnet usaldada.

Kooli osas mõtlesin enne, kui valiku tegin. Juuksuriks saab ju ka mujal õppida. Käisin katsetel ja lahtiste uste ning õpivarju päevadel. Sain ka Tallinnasse sisse, aga otsustasin siiski Tartu kasuks. Mulle istub Tartu Kutsehariduskeskus rohkem ja elukutselisest juuksurist sõber soovitas samuti. Hea lähedal käia ja kõik on ühes kohas koos, ei ole mingit rändamist. Teooria ja praktika ja kogu muu möll. Siiani olen küll kõigega rahule jäänud.

Siin on palju ägedaid õpetajaid, meie erialal vähemalt. Igaüks õpetab erinevalt ja see ongi lahe. Õpetajad annavad edasi kõik, mida nad teavad ja valikuvariandid. Keegi ei survesta. Ise tuleb suur pilt kokku panna ja otsustada, mis tehnika sobib ja kuidas käepärasem tundub. Juuksuritöö ei ole üldse nii lihtne, kui tundub. Kui tahad olla tasemel, pead koguaeg pingutama.

Mulle meeldib võistelda, on alati meeldinud. Aga see on ka igapäevane treening, magamata ööd ja vahendite muretsemine Peterburi võistlus, millele mind pärast 5 kuud õpiaega juba saadeti oli maailmatasemel võistlus. Minu kategoorias oli 170 võistlejat ja tulin kolmandale kohale. Saladust ei ole — pead lihtsalt suutma teistest eristuda. Lõpuks on sul 25 minutit, et konkursisoeng valmis teha ja see ei ole tavaline föönisoeng. Kogu inimese visuaalne pool, riietus, soeng ja persoon peab kokku sobima. Siin tulebki mängu koolis õpitud tehnika ja praktika ühendamisoskus, et ei teeks ühtegi üleliigset liigutust. Pead olema samaaegselt loominguline ja täpselt teadma, kus on sul käärid, lakk ja tangid.Aga ega ma enne rahule ei jää, kui esikoht käes. Sel aastal plaanin osaleda lõikuste kategoorias.

Ma ei tea, kas meesjuuksuritel on eeliseid, kuid mulle tundub, et naised annavad meesjuuksurile vabamad käed ja võib-olla usaldavad rohkem. Kogemus annab julguse välja pakkuda erinevaid võimalusi, kui klient täpselt ei tea, mida tahab. Pean ette nägema, milline ta pärast välja võiks näha. Niipalju kui ma olen kliente ise Tartu Kutsehariduskeskuse Struve õppesalongis teenindanud, siis iga järgmine ütleb: „Tehke midagi ise!“ Eriti vanemad prouad tulevad minu juurde ja tunnustavad pärast, et „Näed, alles õpipoiss, aga võiksid juba oma salongi peale mõelda!“ See muidugi innustab.

Kui juba unistada, siis ikka suurelt. Esialgu võiks paar aastat kogemusi omandada mõnes salongis ja end välismaal täiendada. Plaanin minna edasi õppima stilistikat Inglismaale Vidal Sassooni akadeemiasse. Töötaksin paar aastat välismaal ja tuleksin Eestisse tagasi. Isiklik stuudiomõte on juba peas. Peresalongis on samuti kliendid, aga see oleks liiga lihtne valik. Soovin ikka oma rida ajada ja oma klientuuri koguda. Peres võib vabalt ka kaks salongi olla.

Kool annab aluspõhja, teooria ja praktika, aga kogemused tulevad ikkagi sellega, kui palju ise endaga tööd teed. Juuksuriametis ei ole nii, et lõpetad kooli ja oledki 40 aastat juuksur. See on elukestev õpe. Mulle meeldib loomingulisus ja et saan ise midagi oma kätega luua, mitte ei tee liinitööd ega arvuta kontoris integraale.

TARTU KUTSEHARIDUSKESKUSE EELISED ÕPILASTE ARVATES

  • Tartu on iseseisva elu kool igas mõttes ja noorte linn. 
  • Kindlust annavad majutus- ja stipendiumivõimalused, arstiabi ning soodne toitlustus.
  • Võimalus teha sporti, bändi, teatrit, luua õpilasfirma ning osaleda kutsevõistlustel nii kodu- kui välismaal.
  • Kool koondab oma ala spetsialiste, kellelt on, mida õppida.
  • Suur valik erialasid, mida vajatakse ja millega kohe tööd leiab.
  • Toetatakse ka päriselus praktikakohtade, ettevõtluse alustamise ja karjäärinõustamisega.
  • Koolil on tööandjate seas hea maine, nii ka selle õpilastel.

Vaata lähemalt kodulehelt khk.ee

Jaga
Kommentaarid