1. Ära tee väikseid kulutusi

Lähed hommikul kooli ja teel olles põikad sisse kohvikusse, ostad suure kohvi ja paar saiakest. Ei tundu just meeletu väljaminek ja endale midagi head lubada on loomulik. Kui teed nii aga iga päev või mitu korda nädalas, siis koguneb terve kuu peale märkimisväärne summa. Võib-olla on mõistlik valmistada kohv kodus ja võtta teele kaasa ning jäta saiakesed ostmata.

2. Võta söök kooli kaasa

Selle asemel, et kogu aeg midagi väljast osta, tee söök ise kaasa. Säästad oluliselt rohkem raha, sest kui üks salat või praad ei pruugi maksta palju, siis teeb see kuu peale kokku suure summa. Lisaks on enda tehtud söök sageli tervislikum.

3. Ära osta nii tihti riideid

Tihedad külastused riidepoodi algavad süütu vaatamisega ja lõppevad millegi ostmisega. Ära isegi mine vaatama, sest ahvatlus on suur ja võid kindel olla, et alati on midagi, mis on lihtsalt nii hea hinnaga. Trendid muutuvad, kuid on palju riideesemeid, mis on ajatud.

4. Tee ostunimekiri

Tee enne toidupoodi minekut ostunimekiri. Mõtle, mida vajad. Uuri näiteks erinevate poodide nädalapakkumisi ja otsusta, millises poes on sulle sobivaimad pakkumised. Osta tooteid, mis on soodushinnaga ja tee enda nädala menüü selle järgi. Samuti on võimalik süüa tervislikult ja soodsalt. Jutud, et tervislik toit on kallis ja rämpstoit on odav, ei vasta tõele.

5. Käi vähem väljas

Väljas söömine ja baaris käimine neelab meeletult raha. Hiljuti kirjutas üks ameeriklane, et tal jäi iga kuu ligi 1000 dollarit alles, kui ta lõpetas kohvi joomise ja baarides tiirutamise. Eestis ei maksa joogid küll nii palju kui mõnes USA linnas, aga ikkagi rohkem, kui ostaksid poest. Oletame, et õlu maksab Tallinna vanalinnas 5 eurot. Lähed reedel välja ja ostad kolm jooki ehk kulutad 15 eurot. Ühes kuus on neli reedet ehk kokku kulutad joomisele 60 eurot.

6. Pane iga kuu kindel summa kõrvale

Sõltumata sellest, kas teenid raha või annavad vanemad taskuraha, saad tõenäoliselt iga kuu mingi summa. Aga mis siis kui paneksid sellest osa kõrvale? Mõtle oma kulutustele ja ehk on miskit, mida soovid osta, kuid milleks sul raha pole. Äkki innustab see miski sind koguma. Kogumiseks peaks olema mingi eesmärk. Lihtsalt kogumise pärast koguda on raske. Näiteks Jaak Roosare "Rikkaks saamise õpik" ütleb, et rikkad on need, kes saavad iga kuu panna pool oma sissetulekust kõrvale.

7. Osta asju hulgi

Nii käid küll ühe korraga rohkem raha välja, kuid säästad pikemas perspektiivis. Oletame, et sulle meeldib süüa liha kõrvale riisi ja sul kulub pakk nädalas. Lähed poodi ja näed, et sinu lemmikriis on poole odavam. Ostad näiteks neli pakki riisi ja säästad kuu lõikes kahe paki riisi raha. Võib-olla tundub see vähe, kuid kui toimid samamoodi muude toitude puhul, on summa märkimisväärne. Kes senti ei korja, see eurot ei saa.

8. Ära kuluta brändidele

Oletame, et sul on kõrvuti kaks särki. Üks on nii-öelda brändikas ja teine on kiirmoefirma oma. Kvaliteedi poolest pole erilist vahet, sest mõlemad on valmistatud samast materjalist ja on enam-vähem sama lõikega. Sisendad endale, et kui ostad brändirõiva, siis see on mingitmoodi parem. Sa ei oska seletada, miks, aga soovid maksta särgi sees oleva logo eest mitusada protsenti rohkem. Ei ole mõtet. Hinda asju selle järgi, kuidas need sulle meeldivad ja sobivad.

9. Jälgi säästetud summat

Mida suuremaks kasvab säästetud summa, seda vähem raatsid seda kulutada. Eriti veel millelegi mõttetule. Viie euro kulutamine mingile spontaansele näksile ei tundu just suur väljaminek. Aga kui sul on hoiustatud näiteks 2000 eurot, siis vaevalt raatsid seda kulutada millelegi spontaansele.

10. Jälgi, millele kulutad

Oletame, et otsustad hakata raha säästma. Jälgi terve kuu vältel, millele kui palju kulutad. See on lihtsaim viis selgitada, kas kulutad millelegi palju ja millelt saad raha säästa.