Tartu Ülikooli on laekunud tänase seisuga juba üle 4700 avalduse. Populaarseima eriala tiitlit kannab endiselt arstiteadus, kuhu on laekunud 444 avaldust ning arstiteaduse järel õigusteadus, kuhu on kokku saadetud 258 avaldust. Tartu Ülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kaja Karo sõnul on arstiteadus perspektiivikas erialavalik: "Kui varasemalt sai arstiteaduse erialale kandideerida ainult riigieksamite alusel, siis mõnda aega saab sooritada ka sisseastumiseksamit ning see annab lootust ka neile, kel riigieksamid nii hästi ei lähe." Vähem kandideeritakse Tartu Ülikoolis erialadele, mis nõuavad erialaseid eeldusi.

Tallinna Tehnikaülikooli on laekunud 3954 avaldust ning enim on neid esitatud IT-valdkonda. Tallinna Tehnikaülikooli vastuvõtu peaspetsialisti Kirsti Naaberi sõnul pannakse paberid infotehnoloogiasse just sellepärast, et selles valdkonnas on suur tööpõld: "IT-valdkonnas on palju riigi poolt finantseeritud õppekohti ning spetsialiste selles valdkonnas on ju vaja."

Estonian Business Schooli tipus püsib ikka ettevõtlus ja ärijuhtimine ning Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolis kandideeritakse eelmiste aastate näitajate järgi enim õe õppekavale. 

Tallinna Ülikoolis on läbi aegade populaarseimad erialad olnud sotsiaalvaldkonnas. Tänavu üllatab Tallinna Ülikool aga uute huvitavate erialadega. "Eraldi tõstaksin esile „Intergreeritud loodusteaduste" bakalaureusetaseme õppekava, mis on Eestis unikaalne nii oma uuendusliku ülesehituse kui ka sisu poolest,“ selgitas ülikooli akadeemiline prorektor Priit Reiska. “Üliõpilane saab ise valida erinevate suundade vahel, õppida klassikaliste loodusteadustega integreeritult näiteks IT-d või ka jätkusuutliku arengu põhimõtteid.“

Magistritasemel on samuti uusi arenguid, näiteks „Gümnaasiumi loodusteaduslike ainete õpetaja“, mis annab võimaluse õpetada koolis mitut loodusainet. Tallinna Ülikooli saab sügisel astuda ka "Põhikooli loodus- ja täppisteaduslike ainete õpetaja" õppekavale, mis on ainulaadne nii oma kontseptsiooni kui ka tiheda praktikaga seotuse poolest.

„Meie kõige uuem interdistsiplinaarne magistritaseme õppekava on digitaalsete õpimängude õppekava, mis seob haridusvaldkonna, IKT ja disaini alased teadmised ning õpetab looma innovatiivseid ja õppimist toetavaid mängulisi õppevahendeid," selgitas Reiska.

Uued on ka „Keeleteadus ja keeletoimetamine“, “Digitaalraamatukogundus“, mida viiakse ellu koos Parma Ülikooliga, „Noorsootöö korraldus“, „Televisioon: režii, toimetamine ja tootmine“ ning ühisõppekava „JMD filmikunst“. Viimase näol on tegemist Euroopa Komisjoni poolt rahastatava õppekavaga, mis tehakse koostöös Lissaboni Ülikooli ja Edinburghi Filmikooliga.

Tänavu saavad matemaatika ja eesti keele riigieksami väga heale tulemusele sooritanud endale õppekoha valida ilma vastuvõtueksamit sooritamata enamikul eesti õppekeelega erialadel. „Lisaks avardasime olümpiaadidel ja konkurssidel edukalt osalenud inimeste võimalusi ülikooli astumisel," lausus Tallinna Ülikooli vastuvõtu peaspetsialist Merit Paist.

Tallinna Ülikooli saab avaldusi esitada 26.juunist.