Möödunud aastal televaatajate südamed võitnud dokumentaalsarja "Meie aasta Siberis" loojad Tuuli Roosma ja Arbo Tammiksaar jagavad kuulajatega oma muljeid elust vissarioonlaste seas ning arutlevad Vissarioni fenomeni ja õpetuste üle.

Vissarion sündis 14. jaanuaril 1961 Krasnodaris ja kandis nime Sergei Torop. Tänaseks on ta viie lapse isa ja teist korda abielus. 29. aastaselt tabas teda suur sisemine valgustus ja ta hakkas jagama Viimase Testamendi Kiriku nime kandvat õpetust, mille tuumaks on idee kõikide usundite ühendamisest.

Oma kirjutistes ühendab ta Vene Õigeusu elemente budismi, kogukondlike ja ökoloogiliste väärtustega ning seal leidub ka apokalüptilisi nüansse. Vissarioni järgijad on taimetoitlased ja karsklased – nad ei joo, ei suitseta ega tarbi muid meelemürke.

Ka raha kasutamist püütakse hoida minimaalsena. Nagu ikka usuliidrite puhul on ka Vissarioni isiku suhtes erisuguseid arvamusi – vastased peavad teda sektijuhiks, pooldajad taassündinud Kristuseks, kes propageerib jätkusuutlikke ja hoolivaid kogukondlikke väärtusi. Vissarioni järgijad elavad Lõuna-Siberis Krasnojarski krai Kuragino rajoonis, kus tema residentsi Päikeselinna lähedal elab 30 külas arvatavasti umbes viis tuhat vissarioonlast.


Saates selgub: Kes on Vissarion ja milles seisneb tema fenomen? Millised on tema loodud Viimase Testamendi Kiriku peamised õpetused? Kuidas elavad Siberis vissarioonlased - milline on nende ilmavaade ja elupõhimõtted? Milliseid on meeste ja naiste vaheliste suhete alused ning milliseid väärtusi õpetatakse oma lastele?

Uuri lisa ja kuula "Hallo, Kosmos!" saateid SIIT.