Lõkkekunn

Igal jaanipeol leidub vähemalt paar-kolm kõva meest, kes kinnitavad lõkkele tuld otsa pannes ja selle ehitamiseks hindamatuid õpetussõnu jagades, et on silmagi pilgutamata hüpanud üle selliste tulemägede, et isegi päästeamet paneks jooksu. Parem variant on see, kui hüppamise hetkeks ollakse kadunud kui tina tuhka. Halvem aga see, kui joogise peaga hakatakse seltskonnale midagi tõestama ja pärast põletushaavadega EMOsse satutakse. Tuli pole naljaasi!

Patika Jaanituli

Kriitikameeleta söödik

Kuigi päev otsa rasvas rääsunud šašlõkki ja kuivanud friikartulit ei võtaks keegi tavaoludes suu sissegi, leidub vabaõhuüritustel ometi lademetes neid, kes ilma mingi kriitikameeleta raha tuulde loobivad ja soetatud kehva toidupoolist õhukestel plasttaldrikutel ketšupi ja sibula seest taga ajavad. Sellise tegevuse eesmärk jääb arusaamatuks — lisaboonuseks vaid kõhuvalu. Äkki peitub põhjus kesvamärjukese poolt tekitatud isus ja õhus hõljuvas grillilõhnas, mis inimeste meeled uinutab?

Grillfesti teine päev

Alkoholisõber

Need mehed ja naised tulevad jaanipeole jooma ja enne teatava promilli saavutamist ei koti neid karvavõrdki, mis ümberringi toimub. Õhtu edenedes ei muutu esinev bänd või DJ'd nende jaoks küll olulisemaks, ent rütm tõmbab kui magnetiga ja nii imbuvad alkoholisõbrad oma õlle- või longerotopsidega otse lava ette, venitavad särgi seljast ja pakuvad oma kaelamurdvate tantsuliigutustega kaaskondsetele palju nalja. Juurde käib tihtipeale ka ennastunustav ahelsuitsetamine, mis tubakavihkajatel närvi mustaks ajab.

Keila jaanituli

Riiukukk

Eriti ohtralt kohtab seda tüüpi maakohtades — oleme ju kõik kuulnud kurikuulsatest jaanipidudest, kus enamvähem võrdselt napi IQ-ga rullnokad omavahel rusikavõitluses mõõtu võtavad. Põhjuseks kas naised, ego või mõlemad ja mõnikord pannakse pahaks ka lihtsalt seda, et keegi on tulnud kohale suuremast asulast. Nii et Kroonika soovitab kõigile pealinlastele: et terve koljuga koju jõuda, öelge, et olete näiteks Kadrinast!

Piinlev lapsevanem

Ka need, kel peres värsket järelkasvu, ei taha soojast lõkkest, grillvorstikesest ja Karl-Erik Taukarist ilma jääda, ent paraku ei kulge selline ettevõtmine iial planeeritult. Nii ongi piinlevad lapsevanemad suveürituse esimeste õhtutundideni üsna märkamatud, ent ilmuvad siis radarile lakkamatu kisa tõttu — lapsed on hakanud pikast päevast väsima, tahavad magama minna ja nii kipubki jonnipunn kallale. Sügav kaastunne ... ja valutut koduteed!

Grillfesti teine päev

Beibe

Neil puudub sooeristus — beibed võivad olla nii mehed kui naised. Meesbeibe tunned ära liibuva särgi, kuldpruuni jume, kummis musklil ilutseva tätoveeringu, katkiste teksade ja valgete tossude järgi. Ja seda juba läbi aastate! Paha ei tee ka firmamärgid, eriti tore, kui neid on palju. Naisbeibed ronivad aga isegi männimetsa juurikate vahele kontimurdvatel tikk-kontsadel, miniseelikus ja napis topis. Sest iial ei tea, millal või kus võib tolle õhtu võluprintsi kohata.

Pühajärve jaanituli 2016

Peata vasikas

Igal aastal pääseb koolivaheajale värske sats elevil teismelisi otsekui vasikaid karjakoplisse. Küll see esimene siider, õlu ja suits maitsevad hääd! Püüdlikult üritatakse ette manada kujuteldav täiskasvanu ilme, mis neidude puhul oskamatult tehtud naeruväärsete "sõjamaalingute" tõttu kedagi ei peta. Ja noormeestel poosetamine lihtsalt ei õnnestu. Aga kuna alkoholimüüjatel on vaja kasumit teenida, ei viitsita väiksematel üritustel igaühe käest dokumenti küsida. Win-win.

Fotolavastus

Lahutamatu paarike

See on tavaliselt esimestel soojadel suveöödel alguse saanud sädemeist hirmsaks leegiks paisunud romanss, mis asjaosaliste armuuimastes peades omandab vähemalt mõneks nädalaks igavikulised mõõtmed, haarates endasse sadu tuhandeid südameid ja tuues 9 kuu pärast kaasa hüppelise iibetõusu. Kõrvaltvaatajale näeb see välja aga just niimoodi. Ja neil, kes rohkem õnne, on võimalus juba järgmisel suvel täiendada piinlevate lapsevanemate ridu (vaata eestpoolt).

Pühajärve jaanituli 2016