Kaunistused

Kui jõulud lähenevad, kerkivad üles teemad nagu kuusk, kuuse kaunistamine, jõulukaunistused ja muu säärane. Ühed tahavad, et kaunistusi oleks palju ja rohkelt. Teised soovivad, et kõik oleks tagasihoidlik ja võimalikult tavaline.

Tüüpiline on veel võistlemine naabritega. Vaadatakse, mida naaber tegi või võrreldakse enda jõulutulesid rõdul naabrite omaga. Kes ei tahaks siis naabrist parem olla.

Jõulupuu

Kas kunstkuusk või päriskuusk? Kas kuusk peaks olema pikk ja lopsakas või peaks vaatama rahakotti ja ostma lühikese näru? Kas kuuse külge panna ühe- või mitmevärvilised tulukesed. Vaieldakse ka selle üle, kas ehteid ja kulda-karda täis kuusk on rohkem venelaste või eestlaste teema.

Söök

Kõige tähtsam teema üldse: mida lauale panna ja kuidas. Kas teeme see aasta samu toite, mida oleme aastast aastasse teinud. Ühtpidi on see mõnus nostalgia. Tekib jõulutunne ja see on justkui traditsioon. Samas on nagu aastaid samu asju juba söödud.

Vaielda saab ka spetsiifilisematel teemadel. Kas juustuvaliku juurde peaks kuuluma üks või teine moos. Kas osta kaks või kolm pudelit veini ja kas see peaks olema kuiv, poolmagus või magus.

Loomulikult on oluline magustoit. Kas magustoit peaks olema suur ja uhke või sobib ka tagasihoidlik kauss piparkookidega. Igal juhul on söök teema, millega võib üles kiskuda suure tüli ja vaidluse.

Kahtlemata ei ole kellelegi võõras ka vaatepilt, kui viimasel hetkel joostakse köögis edasi-tagasi. Külaliste tulekuni on aega 15 minutit, aga tolmuimejaga on veel tegemata. Kõik keeb üle ja valitseb täielik kaos. Samas on külaliste saabudes kogu elamine sätitud ja kaunis.

Kingitused

Kingituse saamise puhul pole oluline, mida annad, vaid hoopis see, mida saad. Mõnede inimeste jaoks on jõulud täielik katastroof, kui krõbiseva pakkepaberi alt ei kooru välja kõige uuem iPhone või mängukonsoolide maailma viimane sõna. Teised on jälle rahulolematud, kui kinke on liiga vähe. Vahet pole, mida kingid, aga pakke olgu kuuse all palju. Igal juhul on see vaidluse teema ja kui vanemad ei käinud mingi tobeda asja pärast läbi sadat poodi, siis nad on süüdi.

Kes koristab?

Mõnus on istuda lookas laua taga ja süüa kõht kurguni täis. Hiljem pikutatakse natuke ja vaadatakse televiisorist erinevaid saateid. Seejärel tuleb luuletuste lugemise ja kinkide aeg. Peale toredat istumist peab keegi aga mustad taldrikud nõudepesumasinasse laduma ja laua koristama.

Mõnedele on see järjekordne võimalus kiskuda tüli üles. Paremale ja vasakule hakkavad lendama argumendid stiilis, kes aitas süüa teha, kes pakkis kingitusi ja kes kogu peo kinni maksis.

Ühel hetkel saabub maale aga rahu ja inimesed lepivad ära. Tegelikult pole oluline, kes kui palju maksis ja kui palju kinke kuuse all oli. Jõulud on aeg, kui ollakse üksteisega rahulikult koos ja teineteise peale ei karjuta.

Allikas: rd.com