PEALAVAL

Infomessi Teeviit 2016 päevajuht on HARALD LEPISK.

11.00 Tantsuline sissejuhatus Tantsukooli TODES

11.00 „Kodaniku turvalisus ja küberkaitse“

Keskendume turvalisuse teemale. Kuidas tagada turvalisus üha digitaliseerinumas maailmas? Mida tähendab küberkaitse? Milliste ohtudega tuleb meil silmitsi seista ja kuidas neid ohte ennetada? Kuidas tagada turvaline ja ohutu elukeskkond? Mida saab teha üksikisik ja mida riik?

12.00 „Tervislik toit ja kvaliteetse elukeskkonna kujundamine“

Arutleme, kas mahetoit on ikka tervislikum kui e-aineid sisaldav toit, ning kuidas toidu tootmine mõjutab meid ümbritsevat keskkonda ning läbi selle ka meie tervist.

13.00 „Tulevik on praegu — Think globally, act locally

Räägime kodanikuaktiivsusest, kogukonna võimalustest, kultuurilisest mitmekesisusest, globaliseerumisest ja sellest, mida teha saab juba praegu, et elada nii nagu tahame, et tulevik oleks.

14.00 „JÄÄTISE HÄPPENING“

Show ja elamus, jäätisest rääkimata!

14.30 Relvastatud eriüksuse demonstratsioonesinemine

14.45 VICTORIA VILLIG -“Minu YouTuber Teekond”

Victoria Villig on noor Eesti youtuber, kes on filminduse ja fotograafiaga tegelenud juba üle nelja aasta. Tema Youtube’i kanalilt leiab peamiselt kooliteemalisi sketch’e ja vlog’e oma elu põnevamatest sündmustest. Vicky armastab pildistada, videoid välja mõelda, lavastada, filmida ja monteerida. Tema Youtube’i kanalil on üle ühe miljoni vaatamise ja pea 20 000 jälgijat. 16-aastane gümnasist tegeleb ka spordi, reisimise ja Youtube’i koolituste läbiviimisega.

TÖÖTUBADES

11:00–11:45 & 12:00-11.45 Olen ise otsustaja!

Töötoas proovime omal käel järele, mida tähendab saada valituks kohalike omavalitsuste valimistel. Pooleteise tunni jooksul kehastume ise otsustajateks ning otsime lahendusi probleemidele, mis puudutavad nii noori endid, kui ka ühiskonda laiemalt.

12:00–12:45 Töökogemus, mugavustsoonist väljumine ja võti maailma parandamiseks — vabatahtlik töö

Räägime sellest, kes on vabatahtlik ja kuidas saab 20-aastasel olla 10 aastast töökogemust. Lööme lõhki mulli, et tasuta töö on orjatöö, et aktivist on negativist ja et õnnelik on see, kes surres omab rohkem asju. Miks maailm ei ole selline, nagu mina tahan seda näha? Miks riik/kool ei paranda? Ma tahan midagi teha, aga ei tea, kust alustada. Kui need küsimused sind aegajalt külastavad, siis sinus sirgub hea kodanik. See, kes teeb meie maailma õiglasemaks, hoolivamaks ja paremaks. Töötoas tutvustame sulle ka kogukonnapraktika programmi, mis viib su põgusale praktikale vabaühendusesse, annab võimaluse esimeseks töökogemuseks ja aitab oma piirkonna elu paremaks muuta. Töötuba viib läbi Aljona Galazan, vabaühenduste liit EMSL.

13:00–13:45 Kuidas ja miks minna välismaale õppima?

SA Archimedese poolt korraldatud õpituppa ootame praegusi ja tulevasi üliõpilasi ja tutvustame, miks tasub üliõpilastel õpingute ajal kasutada Erasmus+ programmi, et õppida või praktikat läbi viia välisriigis ja kuidas sellise toetuse taotlemine käib. Lisaks jagab noor, kes juba välismaal elanud ja õppinud, huvilistega oma kogemusi ning vastab küsimustele. Tutvustame põgusalt ka teisi sihtasutus Archimedese stipendiumivõimalusi.

13:00–13:45 Kas oled valmis saama elupäästjaks?

Eesti Punase Risti poolt viiakse läbi teoreetiline ja praktiline õpe elustamismannekeenidel, tutvustatakse AED aparaati (šoki aparaat) ja õpetatakse elupäästvaid esmaabivõtteid.

14:45–15:30 Apply for Camp America programm — kuidas algust teha!

Kuidas ma valmistun oma aastaks Ameerikas! Digitaalne dokumentide haldus.

ELAVAS RAAMATUKOGUS SAAD RÄÄKIDA

10.15-11.00 KADRI EENSALUGA

Kadri Eensalu on noorte karjääriplaneerimise teemadele olnud pühendunud üle 14 aasta ning selle aja jooksul puutunud kokku valdkonna arendajatega nii Eestist kui välisriikidest. Õppimise ja mitteformaalse töökogemuse käigus saadud oskuste tõlgendamine tööandjatele mõistetavasse keelde on olnud Kadri üheks peamiseks fookuseks läbi mitmete aastate. Lisaks sellele on ta paadunud väliskogemuse fänn ning usub siiralt, et iga noor peaks oma õpingute käigus saama rahvusvahelise kogemuse õppides kas gümnaasiumi või kõrgkooli õpingute ajal ka mõnes välisriigis. Viimased paar aastat on Kadri tegutsenud YFU Eesti MTÜ tegevjuhina selle nimel, et Eesti noortel oleks võimalus minna vahetusaastale ennast arendama, uut keelt ja kultuuri õppima ning et Eestimaa saaks seeläbi ettevõtlike ning laia silmaringiga noorte võrra rikkamaks. Praegu elab ta kaasa oma tütrele, kes on hetkel samuti vahetusaastal sõna otseses mõttes teisel pool maakera — Mehhikos. Lapsevanemana näeb ta kõrvalt seda suurt arengut, küpsemist ja seda, kui mängleva kergusega saab välisriigis-keelekeskkonnas elades selgeks üks võõrkeel. Ning see kõik paneb teda üha aktiivsemalt tegutsema selle nimel, et samasugust kogemust pakkuda nii paljudele kui vähegi võimalik!

11.00-12.00 AMINUL ISLAMIGA

Aminul Islam on maailmarändur, õppejõud ja ühiskonnateadlane. Pärit Bangladeshist, omandas Aminul sotsioloogia magistrikraadi Hollandis ja Rootsis, õpib praegu Eestis doktorantuuris ning õpetab Ettevõtluskõrgkoolis Mainor jätkusuutlikku arengut ja sotsioloogiat. Nii isiklik kogemus kui globaalse migratsiooni aineline teadustöö on andnud Aminulile lähedase tunnetuse erinevatest kultuuridest, nende iseärasustest ja vastastikmõjudest.

12.00-13.00 LILY, LIINA JA LEILA LUIGEGA

Tartus sündinud Leila, Lily ja Liina on tänasel hetkel vist tunuimad Eesti kolmikõed. 2010 aastal jookmisega tegelema hakanud õed Luiged täitsid kõik oma suurima eesmärgi ja pääsesid Olümpiale. Õed on ehe näide oma sponsori tunnuslausest ´´Impossible is nothing´´ ehk nad alustasid alles 24 aastaselt tegevpordiga ning juba kuus aastat hiljem finiseerisid Rio Olümpiamängudel. Lisaks olid õed viimase aasta Eesti suurimad meediastaarid terves maailmas ja tõid mitmeid inimesi spordi juurde. Elavas raamatukogus räägivad nad spordist, sportlase elust, oma uuest jooksuklubist ning raskest pingutusest, et saavutada oma eesmärke.

Tule täna Tallinnas toimuvale Teeviida messile! Rohkem infot leiad www.teeviit.ee või Facebooki lehelt. Osalemine on tasuta!

Noorte infomessi Teeviit 2016 noorteinfo tegevust rahastatakse haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF-ist kaasrahastatud programmis “Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine” kirjeldatud tegevuste raames.

Jaga
Kommentaarid