Ma usun, et paljud inimesed ei tea tegelikult väga palju Slovakkiast. Teatakse võib-olla kus see riik asub, mis keelt seal räägitakse, kunagi eksisteeris riik nagu Tšehhoslovakkia, jne. Seda teadsin ka mina enne Slovakkiasse minekut. Samuti oskasin ma öelda slovaki keeles “tere”.

Kõige rohkem õppisin keelt juurde just suheldes — nii koolis kui kodus. Koolis käisin ma ühes väiksemas kohakeses nimega Pezinok ning mul oli esmaspäevast reedeni aasta läbi 6 tundi. Samuti sattusin ma Eesti mõistes 10ndasse klassi, aga slovaki mõttes 6ndasse, sest seal on koolisüsteem justkui veidi pea peale pööratud.

Ma sattusin elama Bratislavast pooletunnise teekonna kaugusele. Mul ei võinudki rohkem õnneks minna. Slovakkia pealinna sattusin ma seega üpris tihti, kuid ega imeilusad Slovakkia vaatamisväärsused ka kaugele ei jäänud. Tegime vahetusperega päris mitu väljasõitu imeilusatesse koobastesse, käisime vaatamas muinasjutulisi keskaegseid losse ning uue aasta võtsime vahetusõdedega vastu Tatardes, kus me olime viiepäevasel suusareisil. Võin ausõna öelda, et loodus sealkandis on imeväärne.

Aga loodus pole ainuke asi, mis mind Slovakkia juures võlus. Sealsed inimesed on avatud, naeratavad palju ning võib öelda, et ka sarkastilised. Vähemalt minu sõbrad on. Nad on soojad inimesed — neile meeldivad põsemusid, kallid ja üksteisele lähedal olemine, aga samas pole nad ka päris nii lähedased nagu minu ettekujutluses prantslased ja hispaanlased. Samuti võib Slovakkias näha ka igasuguseid muid rahvuseid — näiteks mustlasi, ungarlasi, austerlasi ja horvaate.

Ma arvan, et ma ei oleks võinud teha paremat otsust, kui minna Slovakkiasse vahetusaastale. Võin öelda, et seal on nüüd osake mu südamest. Praeguseks on mul slovaki keel ka täiesti suus ning saan vabalt aru ka tšehhi keelest. See on imetlusväärne tunne, kui oled õppinud tundma täiesti teist kultuuri. Ning just kultuuri, millest sa varem midagi erilist ei teadnud ega kuulnud ei olnud.

Kui tahad ka Sina samasugust kogemust saada, siis ära pikemalt oota ning asu koheselt kandideerima! YFU Eesti on käivitamas kampaaniat ning kõik õpilased, kes esitavad taotlusdokumendid hiljemalt 3ndaks märtsiks, saavad võimaluse kandideerida imelistele stipendiumitele! Hoia silmad lahti, sest juba selle kuu lõpus tuleb nii meie kodulehele, www.yfu.ee, kui ka Facebooki lehele YFU Eesti täpsem kampaania info! Ühtlasi leiab aset ka Facebooki-mäng, mille raames on samuti võimalik osaleda auhindade loosimises — üks põnevam kui teine!
Ootame Sind oma suure ning kireva perega liituma! Avasta maailma koos YFUga! :)