Põhjamaa inimese elu on kui sõit ilmarattaga. Pool ajast oodatakse tippujõudmist ja enne kui märkad, hakkab ratas juba allapoole kerima. Kogu aeg me ootame midagi: et tuleks lumi maha, et see lumi ära sulaks, et ilm soojaks läheks... Siis pettumus, et ü

Põhjamaa inimese elu on kui sõit ilmarattaga. Pool ajast oodatakse tippujõudmist ja enne kui märkad, hakkab ratas juba allapoole kerima. Kogu aeg me ootame midagi: et tuleks lumi maha, et see lumi ära sulaks, et ilm soojaks läheks... Siis pettumus, et üürike suvi läbi sai, ja võibki juba jõule ja aastalõppu ootama hakata.

Jaanipäeva tähistatakse vaid Põhja-Euroopa maades. Kusagil mujal ei peeta valguse põgusat võitu pimeduse üle nii tähtsaks. Aga siinkandis on jaanipäev aasta oodatumaid hetki igas eas. Lapsed tohivad öö läbi üleval olla, aovalgel saab lõkketuhas küpsekartuleid teha ja eriti õnnelikke ootab ase maavanaema heinalakas.

Siis tuleb aeg, kui kõige tähtsamaks saab, et oleks keegi, kellega hommikuni tantsu lüüa ja sõnajalaõit otsida. Veel mõni aasta, ja jaanipäev tähendab lõbusat pidu sõprade või suguvõsa ringis. Pärast seda pillerkaari hakkavad ööd jällegi kukesammukese võrra pikemaks minema. Aasta ilmaratas jõudis tippu, järgneb allakäik.

Jaanipäevas elab edasi meie esivanemate talupojaloomus, miks muidu on see pidu nii rustikaalne. Ka need, kes muidu limpsivad jahedat valget veini ja mekivad carpacciot terriiniga, haaravad ühte kätte õllepudeli ja teise rasvast tilkuva šašlõkivarda. Õhtul tümpsub Meie Mees ka nende lõkete ümber, kus muidu Noorkuud eelistatakse. Nagu kurdab endine pillimees Riho Rõõmus, on jaanipeod ansamblitele aasta raskeim esinemine. End pildituks joonud publiku ees seistes ei aita muu, kui tuleb ennast kuhugi mujale kujutleda.

Joogiuimas pole mahti tähele panna, kuidas Koit ulatab Hämarikule käe, sõnajalaõie puhkemisest rääkimata. Võtame õige eeskuju Toomas Hendrik Ilvesest, kes jaaniöö lõpetuseks Mulgimaa põldude vahele jalutama läheb.

Toimetuse poolt soovin lastele sellist toredat pidu, et terveks eluks jääks jaaniöö neile millekski eriliseks. Noortele, et igaühel oleks keegi, kellega koos veeta elu kõige romantilisem jaaniöö. Päris täisinimestele aga, et kõigil oleks kusagil heinamaa- ja metsaveeres ootamas lõke koos sõprade seltskonnaga. Ja et teil šašlõki ja õlle kõrvalt oleks mahti märgata Põhjamaa pikima öö karget ilu!

Elo Odres