1. Naise rinnapiim on hüübinud mensturatsiooniveri


This bizarre belief originated in Ancient Greece and continued until the medieval period, despite the fact that milk and blood look very different indeed. The Greek philosopher Aristotle argued that breast milk was blood that
Seda uskusid vanad kreeklased kuni keskajani olenemata sellest, et veri ja rinnapiim erinevad välimuselt väga palju. Kreeka filosoofi Aristotelese sõnul oli rinnapiim kuumutatud ja hüübinud veri, mille oli muutnud valgeks kuum õhk. Aga mis kuum õhk ja kust see tuli, jääb selgusetuks.

2. Haiguseid saab ravida tubakaklistiiriga

This weird practice gives a new meaning to the phrase


18. sajandil tehti inimestele erinevate haiguste raviks tubakaklistiiri. Näiteks, kui pea valutas või olid kõhukrambid, siis võisid kindel olla, et sind ootab varsti ees just see protseduur. Mõningatel juhtudel prooviti seda isegi surnute peal. Kui tollel ajal oli keegi haige ja teadvuseta ning kutsuti arst, siis tõenäolselt võttis ta esimese asjana haigel püksid maha, pistis vooliku tagumikku ja hakkas sinna tossu puhuma.

3. Rooskapsas on halvad vaimud

In medieval Britain, it was thought that teeny tiny evil demons hid between the leaves of sprouts and cabbages. If you accidentally swallowed these fart genies, it could make you ill, so a cross was cut into the base of all of these vegetables before they were cooked, something we still do to sprouts today, weirdly. Watch out, brassica goblins.

Rooskapsas ehk Brüsseli kapsas oli keskaegsel Inglismaal küllaltki halvas nimekirjas, sest inimesed olid umbusklikud ja arvasid, et selle pikkavarrelise kapsa lehtede vahel peidavad ennast pisikesed paharetid. Seetõttu lõigati enne küpsetamist kapsa alumisse osa rist, sest see peletas halvad tegelased minema.


4. Arvati, et mõned lapsed olid ümbervahetatud

Medieval people also believed that fairies sometimes kidnapped babies and left fake "changelings" in their place. One way to test whether your baby was a changeling was to get its attention and then put a shoe in a bowl of soup. If it giggled, it meant that it got the joke so it must be a fairy...because babies never find random things funny.

Mõned inimesed arvasid keskajal, et haldjad ja muud mütoloogilised tegelased varastasid beebi ja panid tema asemele haldja. Üks viis, kuidas teada saada, kas tegemist on lapse või haldjaga, oli panna laps söögilaua taha istuma ja tema ette asetati supikauss, millesse pandi king. Kui laps hakkas selle peale naerma, siis järelikult oli tegemist haldjaga, sest beebid ei naeraks kunagi suvaliste asjade peale.


5. Rongiga sõitmine ajab inimese kohe hulluks

Traveling by rail became increasingly popular in the 1850s and 1860s, but at the same time it was treated with a great deal of suspicion due to the "high speeds" involved. The rattling, side-to-side motion of trains was believed to “injure the brain", driving people mad and shattering the nerves of commuters, causing them to leap from the train in a fit of insanity. Hmm, maybe they just hated their job.

Rongiga sõitmine muutus väga populaarseks 1850.-1860. aastatel, kuid samal ajal leidus palju umbusklike inimesi, kes arvasid, et rongiga sõitmine ajab kohe hulluks. Nimelt seetõttu, et rong logiseb, sõidab rööbastel ja suurel kiirusel. See pidavat aju tõsiselt kahjustama ja mõistuse sassi ajama.


6. Nõiad varastavad peeniseid ja peavad neid koduloomadena

In the notorious 15th-century witch-finding guide the Malleus Maleficarum, witches are described as having the ability to make men's penises vanish. The witches would then keep the dismembered penises in nests and feed them oats, like little veiny horses.

Kurikuulsas 15. sajandist pärit nõidade leidmise käsiraamatus Malleus Maleficarum kirjeldati nõidasid nii, et neil on muuhulgas ka võime panna meeste peenised haihtuma. Arvati, et hiljem peavad nõiad neid peeniseid koduloomadena ja söödavad neile kaera.


7. Lobotoomia

This gruesome surgery was invented in 1946 by a Dr. Walter Freeman, who thought the best cure for mental ill health was to take an ice pick, jam it into a patient's eye socket, and move it sideways to sever the
1946. aastal leituas dr. Walter Freeman lobotoomia, mis on ajusagaralõikus, mille puhul katkestatakse vaheaju ja otsmikusagara vahelised ühendused. Seda kasutati 20. sajandi I poolel psühhiaatrilises ravis. Tegelikult toimis protseduur aga väga väheste peal ja suuremale osale oli see hoopis väga kahjulik.

8. Arvati, et maiade tsivilisatsioon pärineb hoopis Mu mandrilt, mis asub Ameerika ja Aasia vahel

In the late 1800s, an enthusiastic but entirely inaccurate archaeologist called Augustus Le Plongeon wrote a treatise claiming that the Mayan civilisation had actually originated on a lost continent called Mu. He also claimed that ancient Egypt was founded by a Mu refugee based on, er, no evidence. Who needs facts, eh?

19. sajandi lõpuks pakkus entusiastlik arheoloog Augustus Le Plongeon välja, et kadunud maiade tsivilisatsioon eksisteeris hoopis mandril nimega Mu. Ta väitis lisaks, et sealt pääsenu asutas Vana-Egiptuse.

9. Gladiaatori vere joomine ravib epilepsiat

Many ancient Roman authors reported that drinking the blood of slain gladiators (or eating their liver) was a "proven" cure for epileptics. In his Natural History, Pliny wrote: "Epileptics even drink the blood of gladiators, from living cups, as it were. Those who suffer from epilepsy think it the most effective cure for their disease, to absorb a person’s warm blood while he is still breathing." Bloody hell.

Paljud Vana-Rooma elanikud arvasid, et surmatud gladiaatorite vere joomine (või nende maksa söömine) ravib epilepsiahaige terveks.

10. Arvati, et sperma näeb välja nagu hästi pisikesed inimesed


Preformationism was another of Aristotle's theories. He claimed that inside each human sperm was a tiny person, and inside that tiny person was more people-sperm (i.e, sperm = Russian dolls). What's more, he believed this embryonic sperm was all that was needed to generate life: the woman was just the oven, and the resulting baby took 100% of its characteristics from the man. Cheers, Aristotle.

See on järjekordne Aristotelese teooria, et iga spermi sees on pisike inimene ja selle inimese sees on veel sperme. Umbes nagu matrjoška ehk komplekt üksteise sisse käivaid Vene puunukke.

12. Punapead muutuvad surres vampiirideks

It wasn't just redheads, either. In 11th-century Europe, any child who was born


Punapeade kohta on igasuguseid teooriaid. Üks on näiteks selline, et kui inimene on punapea ja tal on tedretähnid, siis tal pole hinge ja ta varastab teiste hingesid. Iga varastatud hinge eest lisandub üks tedretähn. Üks teine teooria pakkus aga välja, et kui punapead surevad, muutuvad nad vereimejateks. Seda usuti 11. sajandil.


Allikas: buzzfeed.com