Oma uue soololavastusega on Henrik Kalmet sukeldunud etenduskunstide maailma, eesmärgiga luua ideaalne festivalilavastus. Ehkki laval on Kalmet üksi, sünnib lavastus koostöös tunnustatud etenduskunstnikega. "A Festival Piece ehk meeleheitlik katse pälvida festivalikutse" tuleb välja Kinoteatri egiidi all.

2012. aastast näitlejana sõnateatris töötava Kalmeti jaoks on laias mõttes etenduskunstid uus žanr: "Olen Kanuti Gildi SAALis ja mujal nautinud etenduskunste ning nüüd tekkis soov ka ennast selles laadis väljendada ja proovile panna. Samuti pakub mulle huvi küsimus, kui erinev on teatrikunsti ja etenduskunstide maailm, loogika ja reeglid, kui neid üldse on," räägib Kalmet oma lavastuse alguspunktist.

Lavastuse pealkiri ütleb ausalt ja otse välja, et eesmärk on jõuda mõnele teatrifestivalile. Tihtipeale on just festivalikutse see, mille järgi hinnatakse lavastuse kvaliteeti. "Nüüd otsime, kas ja kuidas on sellist eesmärki võimalik täita, või mis tingimused peavad olema lavastusel täidetud, et see kvalifitseeruks festivalile," ütleb Kalmet. Igatahes pannakse mängu erinevad etenduskunsti elemendid alates valgusest ja lõpetades koreograafiaga ning kõigega, mis sinna vahele jääb. Ekspordipotentsiaali suurendamiseks on lavastus ingliskeelne.

Laval on Kalmet üksi, kuid ideaalse festivalilavastuse sünnile aitab kaasa tema unistuste meeskond: helikujundaja Hendrik Kaljujärv, koreograaf Rene Köster, videokunstnik Emer Värk, valguskujundaja Revo Koplus, kunstnik Anneli Arusaar ning dramaturgina lööb kaasa Kinoteatri produtsent Paul Piik.

"Olen ise tegijana etenduskunstides roheline, küll aga päris vilunud vaataja," räägib Kalmet sellest, kuidas selline meeskond sündis. "Seetõttu valisin välja oma inimesed, kellega tahaksin kõige rohkem koostööd teha ja tegin neile ettepaneku juhatada mind läbi sellest esmatutvusest etenduskunstidega. Neid võib pidada mu mentoriteks: olen selles projektis etenduskunstide meistrite sell. P.S. Renate Keerd, ka sina oled selles nimekirjas, lihtsalt pidin ise oma ideed ju lavastama."

Etendused toimuvad 25. (esietendus), 26. ja 27. veebruaril ning 14., 15., 16. ja 20. märtsil kell 19.30 Kanuti Gildi SAALis, mis on ka lavastuse kaasprodutsent. Piletid on müügil Piletilevis.

Loe Maike Londi intervjuud Henrik Kalmetiga SIIT.