„Näitus on omalaadne segu nõukogude aja fantastilistest Lääne kujutelmadest ja Siimu ja Palmi artistlikest metropolidest,” ütles näituse kuraator Liisa Kaljula. „Kui Palm on väga eksistentsiaalne oma 70. aastate sinisel perioodil, siis Siimu helged tööd on justkui unistused teistsugusest linnast, kus teda ümbritsevad loomeinimestest mõttekaaslased ja nende ümber kujundatud keskkond. Kõige selle tajumiseks peaks aga kindlasti tulema näitust vaatama.”

Kunstnikud kuuluvad samasse popkunstist ja hüperrealismist mõjutatud kunstnike põlvkonda, kuid nad on linliku miljöö kujutamises jõuliselt isikupärased.

Ljudmilla Siim (1938) lahkus Tallinnast 1977. aastal, olles oma tunnustuse tipul ning asus elama Helsingisse. Nõukogude Eestis muutus ta persona non grata’ ks. Käesolev näitus on kunstniku esimene suur tagasitulek Eestisse. Tema kujutatud linn on helge modernistlik city, mitte niivõrd seitsmekümnendatel alles kerkiv Tallinn, kuivõrd selle tulevikumudel.

Jüri Palmi (1937–2002) kujutatud linn on n-ö öine metropol, mille elanikud meenutavad filmikangelasi – motoratturid, gangsterid, naisvambid ja üksildased uitajad. Jüri Palmi varasest linnateemalisest loomingust pole varem tagasivaatavat näitust kokku pandud.

Näitusega koos ilmus eesti- ja ingliskeelne värviliste reproduktsioonidega kataloog, kus kahe kunstniku vastandlikku linnaloomingut avavad Liisa Kaljula ja Eha Komissarov.

Näitus „Üksi linnas. Ljudmilla Siim ja Jüri Palm” on Kumu kunstimuuseumis avatud 28. augustini 2011.