Lõikuspidu on aasta esimest poolt ja suve kokkuvõttev minifestival, mille esinejate valik tehakse eelkõige suvisel Viljandi pärimusmuusika festivalil kõrva ja silma jäänud kontsertide ning käesoleval aastal välja antud helikandjate põhjal. Eesti Pärimusmuusika Keskuse korraldatavatest kultuurisündmustest jääb see suuruse poolest alla vaid suvisele Viljandi pärimusmuusika festivalile, mis toob igal aastal kokku enam kui 20 000 inimest.

Kahel päeval leiab Pärimusmuusika Aidas, Jaani kirikus ja Viljandi Kultuurimajas aset kaheksa kontserti. Lisaks on aidas avatud roheline ja sinine vabalava, mis on mõeldud ennekõike väiksema esinemiskogemusega noorte muusikute etteasteteks.

Tänavuse Lõikuspeo juhatab sisse mitmekesiste oskustega noor Šotimaa muusik Kate Young, kelle viiulimängu ja sümpaatset lavalolekut on paljud pärimusmuusika sõbrad nautinud särtsaka Ethno in Transiti kontsertidel.

Lisaks saab näha ja kuulda Eesti ühe tuntuma viiuldaja Tiit Kikase populaarteaduslikku sooloprojekti nimega «Kirev Kikas», mida rikastab valgusemäng, laserid ning teised tehnilised abivahendid. Üles astuvad ka Gjangsta, Johanson ja vennad, Johanna-Adele Jüssi, ning tänavu come-back`i teinud eesti-liivi kooslus Tulli Lum.

Reede hilisõhtul oodatakse lustijaid öisele sussisahistamisele, kus jalakeerutajate saateks haaravad pilli mitmed muusikud nii siit kui sealtpoolt riigipiiri.

Festivali lõpetab laupäeval maailma muusika õhtu, kus järjepanu esinevad kaks tänavuse pärimusmuusika festivali energiliseimat kollektiivi: viie riigi muusikuid koondav rahvusvaheline rändmuusikute kollektiiv Ethno in Transit ja Austriast pärit Alpine Ramblas.

Nagu varasematel aastatel, on ka sedapuhku lõikuspeol avatud tasuta õpitoad.